IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия глоби BMW, Daimler и VW със 100 млн. евро

Трите концерна са виновни за незаконни действия при покупка на стомана

Германия глоби BMW, Daimler и VW със 100 млн. евро

Германската антимонополна служба обяви, че налага глоба от 100 млн. евро общо на  BMW, Volkswagen Group и Daimler за незаконни действия при покупка на стомана, съобщава Reuters.

През периода 2004-2013 г. три автомобилни концерна редовно са се срещали с производители на стомана и с представители на компании-доставчици, за да обсъждат какви надценки трябва да се поставят при продажбата и покупката на този материал. Картелното споразумение е действало до 2016 г., съобщават властите.

Трите автомобилни производителя са приели глобите. От BMW обявиха, че ще платят неустойка в размер на 28 млн. евро, докато Daimler ще извади 23,5 млн. евро. Volkswagen Group отказа да коментира сумата, която ще трябва плати, но от концерна приветстваха края на разследването за картел и взето окончателно решение.

На свой ред от службата, която се бори именно с подобни картелни споразумения, уточниха, че изкупните цени на стоманените продукти, засегнати от действията на трите концерна, представляват по-малко от 1% от крайната цена на автомобила. Металът се използва за направата на колянови валове, зъбни колела и кормилни пръти.

Снимка: Automotive News

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    За да подрепяме издевателствата над служители, водещи до самоубийства, 60-часова работна седмица, използване на неквалифицирани кадри, некачествена стомана, самоускоряващи се коли и въздушни възглавници-бомби?
  • #1
    14 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като казвам че трябва да се купуаа лексус никой не ме чува.