IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Да вдигнеш 218 км/ч... с трактор!

Ето една машина на JCB, която не е точно за оран

Да вдигнеш 218 км/ч... с трактор!

Изглежда рекордът за най-бързия трактор в света е изключително ценно отличие. Още през 2018 г. Top Gear записа световен рекорд в тази дисциплина, като разви 140,44 км/ч на тестовия полигон в Брънтигторп. През настоящото лято мотоциклетният състезател и телевизионен водещ Гай Мартин подобри рекорда с JBL Fastrac 8000 със скорост 166,72 км/ч. Тогава обаче Мартин и екипът му решиха, че това не е достатъчно и ще пробват още по-висока скорост.

Наскоро те се върнаха в Елвингтън и Мартин разви средна скорост от 217,570 км/ч и максимална 247,35 км/ч. Средната скорост вече е регистрирана в Книгата на рекордите на Гинес в категория „Най-бърз трактор в света“. Важно е да се отбележи, че Гинес признава средната скорост от две срещуположни минавания на една отсечка, за да бъдат избегнати влиянията на вятъра и наклона например.

Гай Мартин е известен със странните си рекорди за скорост. Той държи рекорда за тежки моторни шейни (134,368 км/ч), най бързата сапунерка (137,78 км/ч) и най-висока скорост с мотоциклет на „стената на смъртта“ (125,77 км/ч). Той признава, че просто обича да е бърз и твърди, че ако има риск, той участва.

Използваният за рекорда трактор на JCB е задвижван от 7,2-литров дизелов мотор, който е модифициран до мощност от 1000 к.с. и 2500 нютонметра въртящ момент. Безстепенната кутия е заместена от шестстепенна, а кабината е заменена с по-лека и аеродинамична.

„Не се усеща като трактор. Отвън изглежда като трактор, но не върви като трактор“, допълва Мартин.

Снимка: Motor1

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    A с каква скорост оре? Обикновено 1-2 км/ч - не трябва ли и това да е включено в рекорда - хем да направи една леха примерно 100 м с 1-2 км/ч и после да избичи 200... 'Щото иначе не е трактор ;)