IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли малолитражка да се превърне в суперавтомобил?

Този Ford Festiva получи 5,3-литров двигател и много други подобрения (ВИДЕО)

Може ли малолитражка да се превърне в суперавтомобил?

Името Ford Festiva не е много познато по нашите географски ширини, въпреки че този компактен модел беше доста често срещан на времето си  на пазарите в Азия, Африка и Южна Америка. Между другото, това е и Mazda 121, която през десетилетията еволюира до Mazda 2.

Тук обаче не става дума за историята на модела, а за автомобилния ентусиаст Андрю Куломбе, който на базата на Ford Festiva от 1990 г. с най-простото оборудване (дори без касетофон) направи един наистина луда кола - с 5,3-литров V8 двигател на GM! Как е успял да опакова турбиновата (да!) осмица в двигателния отсек, проектиран за обикновен 1.3-литров мотор, остава инженерна мистерия.

Тъй или иначе, напомпаната Ford Festiva не само пали и се придвижва сама, но и потегля с прибоксуване от място. Между другото, шасито е трябвало да бъде подменено изцяло - заимствано е от Mazda Miata. Съответно, задвижването на тази супер Festiva вече е задно.

Предният капак също е трябвало да бъде пожертван, разбира се. Това обаче са дреболии! В крайна сметка този малък жълт хечбек може вече да се похвали с изключителна мощност - най-малко 300 коня (колкото е на заводския двигател). За повече подробности си заслужава да изгледате видеото.

0 от 500