IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Задължителни ли са вече зимните гуми в България?

Нека внесем малко яснота в доста подвеждащите информации преди студения сезон

"Броени дни остават до 15 ноември - крайния срок, в който всички автомобили трябва да бъдат със сменени зимни гуми". Така започва бодър репортаж по Българската национална телевизия, който уж трябва да запознае широката публика със спецификите и нуждите на зимното шофиране.


Continental, зимни гуми


Задължителни ли са наистина зимните гуми в България след 15 ноември? Заради недотам коректни информации в медиите много хора вярват, че да. Истината е, че не са. Законът за движение по пътищата (член 139) изисква единствено "гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март". Тоест спокойно можете да карате с всесезонни или дори с летни гуми, стига да имат достатъчно дълбок протектор.

Объркването вероятно идва и от предложенията за промяна в закона, публикувани в началото на тази година за обществено обсъждане. Едно от тях действително предвиждаше изискването да се стесни само до специализирани зимни гуми (с означения M+S, M&S, PMSF и така нататък). Тази идея обаче отпадна от окончателните изменения в закона, гласувани и влезли в сила през февруари и през юли.


Continental, зимни срещу летни гуми


Така България си остава в групата на страните, които не изискват задължително зимни гуми през студения сезон. Там са още Великобритания, Франция, Дания, Холандия, Белгия, Полша, Испания и Португалия.

Задължителни зимни гуми, но само в снежни условия, изискват Германия, Италия, Словакия и Норвегия.

Безусловно задължителни са зимните гуми през студените месеци в Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Словения, Чехия, прибалтийските държави, Финландия, Швеция, Украйна и Беларус.

Категоричното мнение на Automedia.bg е, че зимните гуми са задължителни за всички, които смятат да карат активно автомобилите си през зимата. Нямат нужда от тях онези жители на големите градове, които карат по-малко и могат да си позволят да оставят колата в снежните дни.


 

 

 

0 от 500
  • #36
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Иво ( преди 3 години )
    Не разбирам проблема да се кара със летните гуми, хората са го казали като има грайфер супер, ся ако ще ходиш из планината в 20см+ сняг да очаква се да го обмислиш, ама ако си из града защо ти е да даваш 500лв за нови зимни гуми да ходиш по работа от софия до бургас примерно
  • #35
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не може да се кара с летни гуми. Въпреки че имат грайфер стават пластмасови в студено време
  • #34
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Елена ( преди 4 години )
    Заказ в Москве
  • #33
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Юлия ( преди 4 години )
    Вопрос
  • #32
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 4 години )
    Благодаря ви много за статията! Много е полезна. :)
  • #31
    7 rate up comment 2 rate down comment
    до 26 ( преди 4 години )
    колега, има значителна разлика между китайските и Nexen, които са съвсем прилични - амбициозна корейска компания, която иска да пробие с цени и после да ги вдигне, както направи вече Hankook. Иначе съм съгласен, че да си вземеш "performance" автомобил и да го караш с най-евтиното е като да си купиш най-скъпите места на концерт и да се явиш по анцунг
  • #30
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до 29, Гост ( преди 4 години )
    бате, напъни се и дочети изречението до края :) "гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm". Така не, не са задължителни зимните гуми
  • #29
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Георги ( преди 4 години )
    Ако ще 100мм да сложиш както карат като ненормални файда никаква
  • #28
    3 rate up comment 28 rate down comment
    Гост ( преди 4 години )
    В закона е записано- гуми предназначени за зимни условия,може да са с протектор 10 мм,но дали са предназначени за зимни условия,така,че зимните гуми са задължителни!
  • #27
    8 rate up comment 16 rate down comment
    Фифо ( преди 4 години )
    За мен срокът за "задължителните зимни гуми" е много тъпо дефиниран. Че, то, в последните години, през ноември е бая топло, сняг вали чак през януари. Аз лично слагам зимните гуми около 8-ми декември. Иначе, всесезонните гуми са отбиване на номер, трябва да се забранят. Не може да е позволено да рискуваш по този начин със здравето на другите участници в движението (за собственото - майната му). Аз лично карам "премиум" джип на 15 години и чифт гуми са ми 2000 лв, но винаги купувам премиум нови.