IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Брюксел е първият град, който ще забрани мотоциклетите

Проучване показва, че те са по-вредни за околната среда от автомобилите

Брюксел е първият град, който ще забрани мотоциклетите

Белгийското правителство разглежда възможността за забрана на влизането на мотоциклети в някои райони на Брюксел. Според проведено изследване, този вид транспортни средства нанася по-големи вреди на околната среда от автомобилите.

Забраната ще бъде въведена заради парниковите газове и фините прахови частици, които ще се появат в атмосферета над града догодина, след което ще попаднат и в почвата. Техните прогнозни обеми вече са пресметнати от агенцията Brussels Environment, като благодарение на това изследване ще бъде изяснено и кои райони на града е най-добре да бъдат затворени за мотоциклети.

Друго изследване, проведено във Франция, показва, че мотоциклетите изхвърлят 11 пъти повече въглероден диоксид (CO2) и 6 пъти повече азотен диоксид (NO2) от автомобилите. Това се дължи на факта, че новите коли вече отговарят на стандартите Евро-6, докато двуколестните превозни средства с двигател с вътрешно горене едва догодина ще бъдат задължени да преминат на Евро-5.

Засега все още не е ясно какво решение ще вземат властите в столицата на Белгия. Както и не е ясно, дали те ще отчетат, че при преминаване през града двигателят на мотоциклета работи много по-малко време от този на автомобила. Това се дължи на факта, че мотоциклетите почти през цялото време са в движение, а не стоят в задръстванията както автомобилите.

Снимка: Carsweek

0 от 500