IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-уникалното състезание в историята

Провежда се на многоетажен закрит паркинг в Париж през 1927 г.

Най-уникалното състезание в историята

Виждали ли сте някога закрит паркинг на много нива да се превърне в писта за провеждане на истинско автомобилно състезание? Оказва се, че такова необикновено събитие се е провело преди 92 години и то в сърцето на Европа.

Улиците около Garage Banville в 17-ия район на Париж са били и си остават тесни и оживени. Всичко това е напълно неподходящо за автомобилни състезания. Но въпреки това една уникална гонка се провежда там през февруари 1927 г. Ето какво се случва.

Състезание на паркинг в Париж 1927 г.

В годините, предхождащи Голямата депресия, заможните хора обичат да парадират с богатството си, включително с много скъпите си коли. В град като Париж това съвсем не е лесно, поради което на група съученици им хрумва идеята да построят гараж, който да обслужва заможните собственици на автомобили в Париж. Това обаче не е само място, в което богатите могат да съхраняват своите изящни луксозни автомобили, но и специален спортен клуб за елита.

Групата убеждава бизнесмена Луи Курбоа, френският вносител на италианската автомобилна марка Itala, да финансира закупуването на парцел на улица "Пиер Демур" и да построи 6-етажен гараж за 600 автомобила. В сутерена има сервизен център, на приземния етаж - изложбена зала а на покрива - игрище за тренировки, закрити тенис кортове, фитнес зала и ресторант.

Състезание на паркинг в Париж 1927 г.

За да бъде привлечено вниманието на богатите, в деня на тържественото откриване на гаража, е решено да се проведе уникално състезание. Целта в него е участниците да се придвижат с автомобилите си до последния етаж на паркинга по тесните рампи, широки колкото да се разминат две коли.

За привличането на някои от най-прочутите състезатели, организаторите се обръщат към Робер Бенуа. Французинът служи в Първата световна война като пилот на изтребител и след нея се насочва към автомобилните гонки. Той е може би най-прочутият състезател в края на 20-те години, като преди това печели Гран При на Франция и място като първи пилот в отбора на Delage.

Състезание на паркинг в Париж 1927 г.

От своя страна Бенуа убеждава няколко френски състезатели, общо 15, да се присъединят към него в това събитие. Самият той пилотира своя 5-литров шестцилиндров Delage. Peugeot пък дори пуска свой промоционален автомобил на морска тема, който да участва в състезанието. Още преди гонката е решено времена да не бъдат записват, така че победител в нея няма.

Торби с пясък (теоретично) трябва да предпазят състезателите да не паднат на улицата. Опасност също така представляват и многобройните зрители, които заемат всички възможни кътчета по импровизираното трасе. За щастие, всичко минава добре, без никакви сериозни инциденти.

В продължение на много години Garage Banville остава център на заможни автомобилисти. Затворен е през 1986 г., а сградата е преустроена в офис център. Част от него обаче все още служи като частен гараж, а автокъща, която продава луксозни коли, все още заема целия първи етаж.

0 от 500