IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как електромобилите завладяват градовете

Нагледен пример от улиците на холандската столица Амстердам

Как електромобилите завладяват градовете

Електрическите автомобили все по-често се срещат по пътища в различни части на света, но в някои страни тяхното присъствие вече е огромно. Един такъв регион е Холандия. Сайтът chargedevs.com публикува няколко снимки, направени по улиците и паркингите на Амстердам - столицата и най-големият град на Холандия. Те ясно показват как една от най-развитите страни в Европа се е потопила в електрификацията на транспорта.

Амстердам

Струва си да се започне с факта, че електрическите автомобили посрещат гостите на Амстердам веднага при пристигането си - на летище Схипхол е базиран таксиметров парк изцяло от коли на ток. Компанията, чиято собственост са те, още през 2014 г. купува 167 Tesla Model S и оттогава редовно попълва гаража си с други електромобили, като Tesla Model X, Nissan Leaf и Hyundai Kona. Тези коли се зареждат на специален паркинг, разположен в близост до летището.

Амстердам

Подобна е ситуацията и с търговската техника, която извършва превоз на пътници - в допълнение към леките автомобили над 100 електрически автобуса превозват гостите на Амстердам от летището до града (в момента това е най-големият парк от електрически автобуси в Европа). Основно това са холандски автобуси Citea, чийто пробег на ток е 80 км (батерията е с капацитет- 170 кВтч).

Амстердам

Що се отнася до самия град, тук изобилието от електрички поразява още повече. Разхождайки се по улиците, можете да видите множество Nissan LEAF, BMW i3, smart, VW e-Golf, Renault Zoe и Hyundai Kona, както и плъгин хибриди на Audi, BMW, Mercedes, Porsche и др. Най-много на очи обаче се набива микроавтомобилът Birò, който е много популярен сред холандците. Тази кола се произвежда от италианци (от 2009 г.), като с едно зареждане изминава 70 км, което е напълно достатъчно за градски условия. Налична е много добра инфраструктура за зареждане на цялото това "зелено" изобилие - според някои оценки в Амстердам са инсталирани над 3000 зарядни устройства.

Амстердам

Както се вижда, Холандия вече е направила огромна крачка към екологичното бъдеще, но това е само началото. Най-интересното тепърва предстои, защото от 2030 г. страната напълно ще забрани продажбата на автомобили, които работят на изкопаеми горива.

0 от 500