IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли VW наистина да купи Tesla?

Шефът на германския гигант има смели идеи за бъдещето

Може ли VW наистина да купи Tesla?

Едно изказване на главния изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс успя да предизвика истинска буря, а обясненията по случая стигнаха до повече хора първоначалната информация.

Всичко стартира с материал в германското списание Manager, което съобщи, че Дийс има интерес да направи VW инвеститор в Tesla, като информацията идва от един от топ мениджърите на германския гигант.

„Дийс би го направил веднага, стига да можеше”, обяснява източникът на Manager относно покупката на дял в Tesla.

Естествено, реакцията на Volkswagen не закъсня.

„Спекулацията относно закупуването на дял в Tesla, направена от списание Manager, е неоснователна”, се казва в съобщението на Volkswagen.
Но темата беше подета от други медии, като Automotive News Европа също цитира свои източници, че Дийс обмисля инвестиция в Tesla, дори цялостното купуване на компанията, а анализът на една потенциална сделка показва, че Volkswagen има финансите, за да си го позволи. В същото време, ако това се случи, едва ли някой се наема да прогнозира с колко ще отскочи цената на акциите на Tesla.

Източници от VW поясниха, че Дийс е наясно колко авантюристично действа Tesla, поне по стандартите на германския гигант, когато става въпрос за развитието на батериите и софтуеъра за своите автомобили. Също така е ясно и че Дийс ще има нужда от подкрепата на фамилиите Пийх и Порше за такава мащабна инвестиция.

Според Manager, много по-вероятно е VW просто да купи дял в Tesla, тъй като един от банкерите, който работи с германците вече прогнозира, на Дийс ще му е трудно да оправдае разход от 30 милиарда долара за цялостното изкупуване на компанията. Въпреки огромната вяра, която има самият Дийс в потенциала и идеите на инженерите на Tesla.

Интересът на големите в автомобилната индустрия към Tesla е напълно обясним. Компанията на Мъск продължава да работи на загуба, но успя да направи електромобилите желани и интересни за купувачите, а освен това все още е неоспорим лидер по отношение на развитието на батериите и налагането на електромобилите на пазара.

0 от 500