IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как съветска кола се озова върху бутилка американско вино

Дизайнер открил в архив стари снимки на суперавтомобила ГАЗ М-20 Победа-Спорт

Как съветска кола се озова върху бутилка американско вино

Върху етикетите на бутилките на американската винарската изба Prototype Wines има странна кола, която местната автомобилна общественост отдавна се опитваше да идентифицира. Неразгаданият обект се оказа съветски суперавтомобил - ГАЗ М-20 Победа-Спорт. Тази кола, всъщност, е самоделка за постигането на скоростен рекорд, направена в тираж от пет екземпляра.

Капковидната му форма, напомняща авиационен фюзелаж, не е почит към модата на онази епоха - страстта на американските и европейски производители от 50-те години понякога придобиваха безумни форми. За автор на проекта е назначен Алексей Смолин, специалист по хидродинамика в тогавашния Горковски авиационен завод "С. Орджоникидзе".

ГАЗ М-20 Победа-Спорт

ГАЗ-СГ1, както е наречен проектът, става първата разработка на Смолин в ГАЗ. В протоколите на състезанията тези автомобили биват записвани като Победа-Спорт. Моделът е направен на базата на М-20 Победа, но тялото е значително преработено, тъй като основната задача на Смолин е да намали аеродинамичното съпротивление. Каросерията е от дуралуминий, което прави автомобила по-лек с 260 кг.

Линията на покрива е снижена със 160 мм, дъното е направено абсолютно плоско, а задната част е във формата на огромна капка, за да се справи със завихрянията. Отчасти, капковидната форма се дължи на малкия бюджет. Дизайнерите не успяват да вкарат автомобила в аеродинамичен тунел, а капката е идеално провереният вариант.

ГАЗ М-20 Победа-Спорт

Освен каросерията е модифициран и двигателят, чийто обем е увеличен от 2112 на 2487 кубически см. Коефициентът на сгъстяване нараства от 6.2 до 7, а мощността - от 45 на 62 к.с. Използвани са и два еднокамерни карбуратори, а на всеки цилиндър има по 2 свещи. И всичко това в името на скорост от 161 км/ч. По принцип за онова време тя съвсем не е лоша.

Но да се върнем към виното. Как съветски суперавтомобил от 50-те години се появи върху етикета на калифорнийска винарска изба? Jalopnik попита директно човека, което отговаря за етикета на бутилката, Майкъл Вандербил, дизайнер и основател на Vanderbyl Design. Той обясни, че е намерил снимки на автомобила в архив от стари съветски и руски фотографии.

ГАЗ М-20 Победа-Спорт

Сторило му се забавно, че клиентът за дизайн на етикетите се казва Prototype. Майкъл решил, че концептуалният автомобил е една от най-често срещаните асоциации с думата "прототип". Затова разработил няколко варианта, от които компанията избрала най-подходящия.

0 от 500