fallback

Red Bull отново разменя пилоти във Формула 1

Албон сменя Гасли малко, след като от тима обявиха, че подкрепят Гасли и той остава

Само след половин сезон в Red Bull Пиер Гасли загуби мястото си в първия тим на гиганта за енергийни напитки за сметка на дебютанта Алекс Албон, който кара за втория отбор на компанията – Toro Rosso. Архитект на размяната е доктор Хелмут Марко, който официално е съветник на двата тима, но всъщност е силният човек на собственика на Red Bull Дитрих Матешиц във Формула 1 и шефовете на тимовете просто са уведомявани за решенията му.

През 2019 Гасли, който миналата година кара за Toro Rosso демонстрира, че трудно се адаптира към новата кола на Red Bull и изостана драстично от съотборника си Макс Верстапен. А Гасли дойде на мястото на Дениъл Рикардо, който по същото време миналата година реши, че вече му е писнало от аматьорската политика на Red Bull и подписа с Renault.

При идването на Гасли в Red Bull много специалисти предупредиха, че само с един сезон зад гърба си французинът няма как да е на нивото, което се изисква в един от трите топ отбора в шампионата, като дори доктор Марко се съгласи с това, а наскоро Кристиан Хорнър обяви, че Гасли може да е спокоен за мястото си в тима поне до края на сезона.

От тима обясниха, че ще използват последните 9 старта тази година, за да оценят представянето на Алекс и да преценят кой да бъде съотборник на Верстапен през 2020 година. Гасли пък се връща в Toro Rosso.

Размяната на двамата пилоти влиза в сила от Гран при на Белгия на 1 септември – първото състезание след лятната пауза.

Това далеч не е първият случай, в който доктор Марко развърта пилотите на Red Bull и Toro Rosso.

През 2016 Red Bull Bull взе Верстапен от Toro Rosso само след 5 състезания за холандеца във Формула 1 и той дебютира за тима с победа в Испания, като той дойде на мястото на Даниил Квят, който първо беше върнат в Toro Rosso, а след това доктор Марко изцяло го извади от Формула 1 и го обяви за „най-лошия пилот на света”. Но сега пък го нае за титуляр в Toro Rosso за сезон 2019.

fallback
fallback
Последни