IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lotus ще атакува рекорда на Северната дъга

Батерията на хиперколата Evija ще стигне точно колкото за една обиколка, вярват англичаните

Lotus ще атакува рекорда на Северната дъга

Новата eлектрическа хиперкола на Lotus - Evija, която беше представена само преди дни, ще се опита да подобри рекорда на Северната дъга на "Нюрбургринг" за електромобили. Това обяви главният инженер на британската марка Луис Кър, цитиран от Autocar.

В компанията са уверени в успешното представяне на Evija, тъй като 70-киловатчасовата батерия на колата е проектирана така, че да осигури максимална мощност точно за 7 минути (толкова отнема обиколката на трасето). Друг важен елемент е активното охлаждане на батерията, което предотвратява бързото изтощаване или прегряване при интензивно постово управление.

Lotus Evija е най-мощният сериен автомобил в света, като разполага с близо 2000 к.с. и 1700 Нм, което го прави пряк конкурент на рекордьора в момента - китайския Nio Ep9. За да подобрят най-доброто постижение в този клас, англичаните трябва да запишат време под 6 минути и 45.9 секунди.

Не е изключено на по-късен етап Lotus да използва Evija за подобряване и на абсолютния рекорд за серийни автомобили, принадлежащ на Lamborghini Aventador LP770-4 SVJ.

Снимки: Lotus

0 от 500