IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хибридният Hyundai Sonata получи слънчева батерия

При 6-часа зареждане всеки ден акумулаторът осигурява напълно безплатни 1300 км на година

Хибридният Hyundai Sonata получи слънчева батерия

В края на март Hyundai представи в Южна Корея показа новото поколение на седана Sonata, като тогава стана ясно, че то ще получи и хибридна версия. Сега от компанията разкриха и нейните технически характеристики.

Една от неговите предимства е вградената в покрива слънчева батерия, която зарежда акумулатора. От Hyundai твърдят, че ако всеки ден в продължение на 6 часа колата стои на слънце, получената енергия ще стигне за пробег от 1300 км.

Hyundai Sonata Hybrid

Силовият агрегат се състои от 2,0-литров бензинов двигател Smartstream със 150 к.с. и електромотор с 51 к.с. Сумарната мощност на хибридната система е 192 к.с., които се предават на предната ос. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична с функция Active Shift Control, разработена специално за бензиново-електрически модели.

Идеята на Hyundai се състои в активна синхронизация на скоростта на връщане на валовете на електромотора и на скоростната кутия. Електрическият двигател е оборудван със специален датчик, който следи за разликите в скоростта по 500 пъти в секунда, а самата хибридна истема е получила нов електронен блок за управление. Той реагира на показанията на датчика и синхронизира въртенето на валовете.


Виж още снимки в в галерията.

Благодарение на това времето за превключване на предавките, по изчисления на Hyundai, е съкратено с 30% - от 500 милисекунди на 350. Освен това, синхронизацията ще увеличи надеждността на скоростната кутия и ще намали разхода на гориво.

Снимки: Hyundai

0 от 500