IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FIAT планира 80 000 електрически 500 на година

Италианците спират производството на застарелия Punto

FIAT планира 80 000 електрически 500 на година

FCA и основната италианска марка на концерна – FIAT, влизат по-късно от останалите големи марки в света на електромобилите, но пък за сметка на това имат амбициозни планове. Компанията вече обяви сериозни инвестиции в предстоящото производство на новия 500е – 700 милиона евро, които ще отидат за развитието на модела и за новата производствена линия за него в завода в Мирафиори.

Маркетинговите стратези на FIAT са убедени, че електромобилите и разпространението им са неизбежни и затова производствените планове за 500е са за 80 000 бройки на година. Като новият модел трябва да бъде представен преди края на 2019. Плановете са производство показват бройка, която е многократно по-голяма от тази, постигната при отиващия си 500е, за който покойният Серджо Маркионе обяви, че всяка една кола носи сериозна загуба на компанията.

Новият 500е ще използва платформата BEV, която ще се появи и при серийната версия на концептуалния Centoventi.

Главният оперативен директор на FIAT Пиетро Горлие определи новия 500е като „един вид градски модел на Tesla”, а в компанията се надяват, че цената на електрическия мъник ще е атрактивна и благодарение на отстъпките и намаленията, които отделните държави правят за електромобилите. Така 500е ще може да се бори с Renault Zoe или Peugeot e-208.

От компанията потвърдиха, че за да може да бъдат реализирани плановете за новия 500е, то FIAT ще спре производството на застаряващия, но все още популярен Punto.

Снимка: Autocar

0 от 500