IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi A8 също получи "умно" окачване

Новата технология не е чак толкова скъпа

Audi A8 също получи

Една от характерните черти на представеното неотдавна Audi S8 беше така нареченото "умно" окачване, което може да променя своите характеристики само за половин секунда. Сега тази технология ще се предлага и за стандартната "осмица", като не е особено скъпа.

Предиктивното окачване, както го наричат в Audi, задвижва всяко колело самостоятелно, като има активни стабилизатори и система, предотвратяваща накланянето. То настройва характеристиките на ходовата част спрямо състоянието на настилката, като това става с камера, сканираща пътя 18 пъти в секунда.

Audi - окачване

Информацията за състоянието на пътя се предава на електронен блок за управление, който взима решение за пренастройване на окачването. Системата, например, може да намали накланянето (крена) на каросерията при активно завиване с от 5 до 2 градуса или да вдигне (съответно да снижи) каросерията на автомобила с 85 мм само за 0,5 секунди.

Audi - окачване

Този тип окачване, както твърдят от Audi, работи дори, когато автомобилът е неподвижен. В такива случаи система вдига колата с 50 мм, за да може да облекчи слизането на водача и пътниците. Функцията се активира, когато шофьорът хване дръжката на врата.

Audi - окачване

Досега с такова окачване беше оборудвана само топ-версията на флагмана на Audi - S8, но то вече се предлага като опция за стандартното A8. В Германия "умното" окачване струва 5450 евро.

Снимки: Audi


 

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Рецепта за постоянни ремонти.Тези коли и така се чупят постоянно, а сега ще имат гарантиран абонамент за сервиза.Така де и сервизите трябва да се хранат :)
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Мдаде какво ще стане ако "оглупее" и вземе да се клати на светофара, а ти се опитваш да пиеш кафе. Много електроника=много глупост
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ха ( преди 4 години )
    При повреда на камерата, цялото окачване престава да функционира.