IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сега Гон съди Nissan и Mitsubishi

Бившият шеф иска 15 милиона евро от японските компании

Сега Гон съди Nissan и Mitsubishi

Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон, който е под домашен арест в Токио в очакване на делата срещу него за укриване на доходи и финансови машинации, е дал под съд бившите си работодатели Nissan и Mitsubishi, съобщи френският вестник Le Figaro. Делото е пред холандски съд, а причината е „неправилното прекратяване” на договора му с двете компании.

Според Гон и европейските му адвокати, двете японски автомобилни марки са нарушили договора му като са го уволнили от съвместното си предприятие в Холандия NMBV, което е като шапка на Mitsubishi и основния му акционер Nissan.

Гон претендира за обезщетение в размер на 15 милиона евро.

Бившият шеф на най-големия производител на автомобили в света беше арестуван през ноември на токийското летище „Нарита” и прекара над 100 дни в ареста, на два пъти излиза под гаранция и беше уволнен от всички постове, които заемаше в Renault-Nissan.

Обвиненията срещу него в Токио са за укриване на доходи, финансови машинации и използване на фондове на компанията за лични разходи. Гон отрича всички обвинения и твърди, че колегите му в Nissan са му спретнали преврат, тъй като не искат японската компания да се слее с основния си акционер Renault.

Адвокатите на Гон твърдят, че той е подал оставка от Renault-Nissan (RNBV), но не и от NMBV (Nissan-Mitsubishi) и компанията е нарушила договора на бившия си шеф с уволнението му. Nissan и Mitsubishi оспорват това с твърдението, че договорът на Гон е бил невалиден, тъй като не е бил одобрен от борда на директорите на NMBV.

Искът на Гон идва като ответна реакция на делото, което NMBV вече води срещу бившия си шеф, като компанията иска да си върне почти 8 милиона евро, платени на Гон между април и ноември 2018.

През юни Renault обяви, че шефовете на компанията „обмислят” дело срещу Гон, след като на бял свят са се появили „съмнителни разходи” на стойност 11 милиона евро, всички свързани с Гон в RNBV.

0 от 500