IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Mondeo става глобален кросоувър

Новият модел трябва да се появи в началото на 2021 г.

Ford Mondeo става глобален кросоувър

През 90-те години първото поколение на Ford Mondeo беше модел от средния клас, предназначен за световния пазар, а от 2021 Mondeo ще е кросоувър от средния клас, също предназначен за глобалния пазар.

Ford Европа планира радикални промени в продуктовата си гама, като Mondeo за 2021 ще смени настоящия лек автомобил с това име, както и моделите S-Max и Galaxy. Според списание Autocar, от компанията все още не са потвърдили официално името на новия модел, но се смята, че това е въпрос на време.

В Северна Америка актуалният Mondeo дебютира доста по-рано като Fusion, но и там моделът стана жертва на излизането на марката от сегмента на леките коли и насочването й основно към кросоувъри и SUV модели. На практика, в Щатите Mustang остава единственият лек автомобил в гамата на Ford.

Според американски анализатори, новият Mondeo/Fusion ще използва концепцията, по която беше създаден и лансиран Subaru Outback – един от най-популярните повдигнати комби модели в Северна Америка. В Европа японският модел е по-скоро нишов, но в Щатите продажбите му са над 200 000 годишно.

Новият модел ще бъде изграден върху вариант на платформата С2 на Ford, която се използва и при новия Focus. Модулната платформа и вариантите й дават възможност тя да се използва както при субкомпактни модели като Fiesta, така и при 7-местни SUV модели като Edge.

Следващият Mondeo ще се предлага, поне в Европа, с бензинови и дизелови двигатели, като ще има и 48-волтова „мека” хибридна версия. Основният мотор в гамата ще е 1,5-литровият 3-цилиндров бензинов турбо двигател на Ford, който ще се използва и при хибридния вариант на модела.

Според източници от Ford, новите дизели на компанията, които отговарят на стандарта Euro 6d, в реални условия постигат нива на вредните емисии, идентични на бензиновите двигатели.

Плановете на Ford са новият модел да постигне повече продажби от трите модела, които ще замести. За миналата година Ford Европа продаде около 50 000 броя Mondeo, 24 000 бройки S-Max и 12 000 броя Galaxy – резултати, с които тези модели не могат да са печеливши.

Илюстрация: Autocar

 

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Боби ( преди 4 години )
    Да се използва името на известен модел, а да се продава нещо съвсем различно е грешно според мен.Така направиха от Mitsubishi с новия Eclipse.Може традициите да не значат нищо за маркетинга,но са важни за потребителите.Като ще произвеждаш нов SUV му измисли толкова някакво име.Няма да ме учуди ако след време видя по улиците джипче с надпис Corsa,Mustang или Tipo.
  • #3
    1 rate up comment 4 rate down comment
    550d ( преди 4 години )
    Ами някой хора караме повече цилиндри но не са на форд. На форд и 3 цилиндъра са му много :)
  • #2
    0 rate up comment 5 rate down comment
    сдфсд ( преди 4 години )
    Купи си Мерц или БМВ като искаш повече цилиндри, от Форд колко повече да очакваш?
  • #1
    19 rate up comment 2 rate down comment
    admin ( преди 4 години )
    Знам, че всичко тече и се променя, и че съм мрънкащо старче, но това изречение "основният мотор в гамата ще е 1,5-литровият 3-цилиндров бензинов турбо двигател" не мога да го възприема. Навремето си мислех, че с поевтиняването на технологиите ще караме с повече цилиндри, а не с по-малко.