IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Очаквано: Volkswagen избра Турция, а не България

Новият завод на концерна за 1,3 млрд. евро ще бъде в Измир

Очаквано: Volkswagen избра Турция, а не България

Концернът Volkswagen окончателно избра Турция за място на новия си завод, съобщава германското автомобилно издание Automobilwoche, цитирано от агенция Reuters. 

Надзорният съвет VW Group се е събрал вчера, като е взел решение фабриката за 1,3 млрд. евро да бъде изградена в Измир. Турската страна е предложила по-добри условия от България и това се е оказало решаващо за крайния избор. Сред тези условия са сериозна финансова подкрепа от правителството (над 100 млн. евро), както и предоставяне на безплатен терен.

За избора на Турция сериозна роля е изиграл и Катар, който държи 17% от акциите на VW Group. Веднага решението за място на новия завод, акциите на турския дистрибутор на Volskwagen - компанията Dogus Otomotiv, скочиха с 11,6%.

Очаква се фабриката да заработи през 2022-2023 г. с капацитет от 350 000 автомобила годишно. Тя ще осигури между 3500 и 4000 работни места, като се превръща в най-големия финансов проект на концерна през последните годинини. В завода ще се произвеждат моделите Skoda Karoq и Seat Ateca.

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Моторист ( преди 4 години )
    Базов надник 22 лева на ден? Ако толкова взема чистачката, а работника на поточната линия е с 35-40 лева (преди данъци), как очакват да имат работници? Че за какво ни е такъв завод!
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Явно VW далеч не са толкова прости, колкото някой "умни" индивиди си мислят...
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    ele ( преди 4 години )
    Турската сглобка е афиф..
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    U2 ( преди 4 години )
    Вижте турската преса днес. Там няма и дума за катарските гласове. Но пише друго. Инвестицията за построяването на завода се поема от турската държава, 1.28 млрд. евро. И второто. Фолкксваген искат базов надник от 72,4 турски лири на ден. Така, че не си посипвайте косите с пепел. Това са условия, които при нас няма как да се случат- държавата ни не може да извади тези пари, и после заплатите, които немците дават са под нашата минимална.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    около 20 новини имаше - в Турция ще - няма да е в Турция. Сега и да е вярно - не вервам докато не направят първа копка :D
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    какъв август никой в европа не работи
  • #2
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Йордан ( преди 4 години )
    Господа журналисти. Научете се да проверявате информацията поне от два източника. Избора се отлага за август.
  • #1
    18 rate up comment 1 rate down comment
    Iv0000 ( преди 4 години )
    Всичко друго щеше да е изненада