IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Като роби - Мъск изхвърля бременните жени от Tesla

Компанията уволнява и служители, които са били в болнични

Като роби - Мъск изхвърля бременните жени от Tesla

Сътрудниците в заводите на Tesla неведнъж са се оплаквали от шефа на компанията Илон Мъск заради начина му на управление. Изпълнителният директор на производителя на електромоболи често уволнява служители, само защото са го погледнали накриво. Сега Мъск е започнал масови уволнения на бременни служителки, както и на работници, които наскоро са били в отпуск по болест, съобщава The Guardian.

Британското издание е разговаряло с няколко жени, които са пострадали от произвола на компанията. Всички те са били уволнение, малко след като са съобщили на ръководството, че са бременни и им предстои излизане в отпуск  по майчинство. Сред тях е Девон Бекер, която работи във фабриката за батерии в Спаркс (щата Невада) от февруари 2018 г. Няколко месеца по-късно тя е повишена до мениджър, като печели по 25 долара на час. 

През юли миналата година Девон уведомява ръководсвото, че през февруари 2019 г. ще излезе по майчинство. Две седмици преди Коледа и два месеца преди началото на отпуска по майчинство тя е уволнена, като според законите на щата Невада работодателят не е длъжен да има конкретна причина за освобождаване на служителя си. 

Така бременната жена остава без доходи и без медицинска застраховка. Нейното положение се влошава, тъй като нейният съпруг също е без работа и си седи в къщи, за да гледа другото им дете. От Tesla коментират, че Бекер е уволнена, тъй като не се е справяла с работата си.

Нещо подобно се случва и с Дженифър Пърси, която отговаря за връзките с клиенти в Лас Вегас. През август 2018 г. тя забременява, като това ще е четвъртото и дете. Колегите на Пърси предлагат да поемат част от работата и, за да може тя да се грижи за децата си. Ръководството на Tesla обаче не позволява подобно нещо и две седмици по-късно Дженифър е уволнена.

Друга служителка - Меги Аранда, работи в завода във Фриймонт близо година и половина, но е уволнена преди месец. Нейното "прегрешение" е, че иска (съответно и получава) разрешение то прекия си ръководител, да отделя повече внимание за болния си съпруг. Ръководството провежда разследване и уволнява Аранда за разговори по телефона в работно време.

Куриозното в случая е, че мъжът на Меги, който също работи в завода на Tesla, се връща след престой в болницата и научава, че е уволнен. Така съпрузите се оказват буквално на улиците, тъй като остават едновременно без работа и не могат да си плащат наема. От компанията коментират, че Аранда е уволнена за нарушения на използването на служебния телефон, а нейният мъж - заради публикация в Twitter, която "нарушава политиката на Tesla".

Няколко работници в завода във Фриймонт пък се оплакват, че само за тях е въведена "точкова система" за идване на работа. Тя ги задължава да работят определени дни и те не могат дори да излязат в болнични. Системата също позволява на ръководството да не ги повишава, както и да не увеличава заплатите им.

"Преди 2 години отказаха да ме повишат, въпреки че трябваше да го сторят, защото за 2 дни имах 2 закъснения за работа. Причината за тях е, че нямаше къде да паркирам, тъй като паркингът на завода е препълнен", разказва един от служителите, пожелал да остане анонимен.

Негов колега пък поискал от шефа си позволение да си тръгне по-рано в събота, за да може да отиде до банката и да внесе пари по кредита си. Началникът му го пуснал, но след това записал в досието му "ранно напускане на работното място", което е равносилно на закъснение да работа. Съответно, сега той може да бъде уволнен.

0 от 500
  • #7
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Някой си ( преди 4 години )
    Да, Мъск е гениален и ще колонизира Марс. Но като човек си остава абсолютен ***.
  • #6
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    в щатите социалните политики не ги кльопат много много ... не са само Тесла. Капитализмът е на пиедестал и нищо не може да пречи на правенето на пари, дори бременни жени.
  • #5
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Кольо ( преди 4 години )
    Евала,мръзльовците и неписаните така трябва.Не е като в БГ!
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Реплика ( преди 4 години )
    И аз съм чул лоши работи за ръководството на Мъск. Всичко идва от мениджъмта. Може и Мъск да го толерира.,ако е така лошо за него.
  • #3
    21 rate up comment 5 rate down comment
    До коментар 2 ( преди 4 години )
    Явно си 15 годишен едеот
  • #2
    12 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не че нещо ама ако е некадърна и е родила, доживотно ли ще я държат в компанията?
  • #1
    36 rate up comment 8 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Страната на свободата хахаха. Всеки е свободен да бъде уволнен по всяко време, майчинството е 2 седмици, а 50М хора са без здравни осигуровки (респ. без достъп до медицински грижи). САЩ са единствената развита държава, в която продължителността на живота намалява. Мечтата на всеки участващ в лотарията зелена карта ...