IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рекордни глоби заплашват VW Group и FCA

Санкциите са заради нивата на въглероден двуокис за 2021 г.

Рекордни глоби заплашват VW Group и FCA

VW Group и FCA (FIAT-Chrysler) може да бъдат глобени съответно с до 1,83 милиарда евро и 746 милиона евро, ако не успеят да покрият изискванията на нивото на вредните емисии, заложени в правилата на Европейския съюз за 2021 година. Тази стряскаща прогноза е изводът от изследване на консултантската компания AlixPartners.

А тези нива са 95 грама въглероден двуокис на километър, отделяни от леките автомобили, произвеждани от компаниите на европейския пазар.

Прогнозата на AlixPartners за глобите се базира на нивата вредни емисии на моделите на компаниите, според данните за тях от края на 2017 година. Оттогава насам основните автомобилни производители са успели да намалят емисиите въглероден двуокис с по-големи продажби на електромобили и хибридни возила.

От VW Group заявиха, че компанията планира да се вмести в изискванията на ЕС за 2021 година, а от FCA обяснението беше, че ще се търси най-евтиното решение за отговор на изискванията, което може да включва и плащането на глоби.

Също според това изследване, Volvo и Toyota са единствените компании, които не са заплашени от глоби и имат възможност да продават квоти вредни емисии на свои конкуренти.

Глобата за VW Group се очертава като най-голяма, тъй като това е най-големият автомобилен производител в Европа по пазарен дял – 24,3 процента, като данните са на ACEA. Гигантът планира да започне масово производство на електромобили догодина, за да отговори на тези изисквания на ЕС.
Консултантската фирма обръща внимание на още един интересен парадокс, с който ще трябва да се справят автомобилните производители – в момента те правят огромни инвестиции в нови технологии, а търсенето на нови коли продължава да намалява. Засега единственото решение, което дава резултати за компаниите е сериозното орязване на разходите.

0 от 500