IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британец постави световен рекорд за скорост с трактор

Дизеловият JCB Fastrac 8000 успя да развие 167 км/ч (ВИДЕО)

Британец постави световен рекорд за скорост с трактор

Британският мотоциклетен състезател и телевизионен водещ Гай Мартин постави световен рекорд за скорост с трактор, след като с машина JCB Fastrac 8000 успя да развие 166,72 км/ч.

Постижението беше записано на пистата за излитане и кацане на самолети в бившата база на ВВС на Англия в Елвингтън (Йоркшир). Успешният опит за поставяне на рекорд беше заснет от екип на Channel4, който по-късно ще излъчи и филм за постижението.

Големият трактор JCB Fastrac 8000 е оборудван със 7,2-литров дизелов мотор, развиващ мощност от 1000 к.с. и 2500 Нм. Специално за рекордното постижение стандартната вариаторна скоростна кутия е замененd от 6-степенна трансмисия ZF. Аеродинамиката на машината е подобрена с помощта на компанията Williams Advanced Engineering, която има отбор във Формула 1.

трактор

Предишното най-добро постижение при тракторите принадлежеше на британското автомобилно шоу Top Gear. Неговият пилот Стиг успя да вдигне 140,44 км/ч с машината  Track-tor, която разполага с двигател с 500 к.с.

Снимки и видео: YouTube

0 от 500