IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стари батерии от Leaf за стадионите

Американска компания дава нов живот на компонентите

Стари батерии от Leaf за стадионите

Американският индустриален конгломерат Eaton преговаря с шест европейски футболни клуба за осигуряване на електричество на стадионите им. От тази гледна точка, в тази новина няма нищо, което да е свързано с автомобилите, но пък Eaton е компанията, която дава живот на вече употребявани батерии, свалени от електромобилите Nissan Leaf.

Акциите на Eaton се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк, а основният бизнес на компанията е производството на хидравлични системи и трансмисии за камиони. Но компанията вижда сериозен потенциал в повторното използване на батерии на електромобили и шефовете й смятат, че тази пазарна ниша ще нарасне 20 пъти от сега до 2022 година.

Проблемът с вече използваните батерии на електромобилите става все по-сериозен, тъй като продажбите им растат и те вече заемат 1,5% от всички 86 милиона коли, продадени миналата година в световен мащаб.

Какво прави Eaton със старите батерии? Най-общо, в компанията сменят клетките в батериите, идващи от върнати бройки Nissan Leaf, като така се получава нов продукт – xStorage, който се използва за съхранение на енергия в електрическите системи на различни сгради – от жилищни до индустриални.

Eaton вече изпълни такъв проект на стадион „Йохан Кройф Арена” – домът на Аякс, а „батериите с втори живот” намериха приложение и в други сгради.

Последният такъв проект на компанията е стадионът „Бислет” в Осло, за който пък част от електрическата енергия се осигурява от соларни панели.

„Футболните клубове с големи стадиони се интересуват от това, което предлагаме – заяви старши вицепрезидентът на Eaton Крейг Макдонъл за агенция Reuters. – В момента преговаряме с 5 или 6 от най-големите европейски футболни клубове за изграждането на тази част от електрическата им система, в която може да се съхранява енергия.”

0 от 500
  • #1
    70 rate up comment 0 rate down comment
    Нямам думи ( преди 4 години )
    "основният бизнес на компанията е производството на хидравлични системи и трансмисии за камиони"... Каквоо?!?Дори Google или Wikipedia дават информация, че Eaton e "Eaton Corporation Inc is an American multinational power management company...", а на сайта на Eaton хората са си написали "We are a power management company...".Какъв основен бизнес - производството на хидравлични системи и трансмисии за камиони, какви 5 лева?