IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продават на търг шампионско Ferrari на Лауда

С 312Т легендарният австриец печели титлата през 1975

Продават на търг шампионско Ferrari на Лауда

Един от най-ценните автомобили в историята на Формула 1 – Ferrari 312T, каран от Ники Лауда през 1975 година, излиза на търг, организиран от Gooding & Company, като собственикът му се надява да го продаде за 8 милиона долара.

Покойният австрийски пилот има 3 световни титли във Формула 1, като първата е от 1975 година със Скудерията.

Колата, която сега излиза на търг е с номер на шасито 022 и с нея Лауда е спечелил Гран при на Франция, завършил е втори в Холандия и трети в Германия. С този автомобил Ники е карал в общо пет състезателни уикенда през 1975, като и в петте австриецът печели първата позиция на старта.

Лауда взима много активно участие в създаването и развитието на 312Т, който идва на мястото на неуспешния 312В, с който Ferrari не успява да спечели нито една титла през първата половина на 70-те години на миналия век.

А през 1975, освен титлата на Лауда, Скудерията печели и световната титла при конструкторите – за първи път от 1964 година.

0 от 500