IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda и Toyota са все по-близо до сливане

Малката компанията дава платформа и двигател на големия концерн

Mazda и Toyota са все по-близо до сливане

Следващото поколение на няколко модела Toyota и Lexus може да използват платформа със задно предаване от Mazda, както и 6-цилиндров редови мотор от същата компания. Тази информация се появи в Best Car в Япония и досега не е опровергана от компаниите. Предполага се, че първите такива модели ще се появят през 2022 година.

Най-вероятно Toyota ще използва платформата и двигателя от Mazda за следващото поколение на Mark X – луксозният седан за японския пазар. А плановете на Lexus включват използването им за създаването на ново купе, което да бъде позиционирано между вече съществуващите RC и LC.

В доклада си за инвеститорите от март тази година Mazda обяви, че планира да конструира 6-цилиндров бензинов двигател, като използва технологията Skyactiv-X. В същия документ беше потвърдено и намерението на компанията да създаде нова архитектура за по-големи модели, която да позволява задно и 4х4 задвижване. Тези нови проекти трябва да се появят между 2020 и 2025 година.

Toyota и Mazda вече имат такива съвместни проекти, като в Щатите новият Yaris е дериват на Mazda 2. Освен това, двете компании си партнират в строежа на нов завод в Алабама на стойност 1,6 милиарда долара, където ще се произвежда Toyota Corolla и кросоувър на Mazda.

Някои анализатори са на мнение, че това са признаци, които сочат да бъдещо сливане на Toyota и Mazda или по-скоро поглъщане с оглед на разликите в размерите на двете компании, но шефовете им упорито отричат такава възможност.

0 от 500