IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Съюзът Renault-Nissan вече се разпада

Отговарящите за съвместните дейности са освободени или от месеци стоят без работа

Разпадът на алианса Renault-Nissan вече е в ход след арестуването на бившия му шеф Карлос Гон, твърди The Financial Times, позовавайки се на "многобройни" източници от двете компании. Някои от съвместните проекти вече са прекратени, а работещите по други не са получавали никакви задачи от месеци. "Хората нямат какво да вършат", казва един от източниците на изданието.


Жан-Доминик Сенар, Хирото Сайкава, Renault-Nissan

Отношенията между Renault и Nissan са "най-лошите от 20 години", твърдят източници от двете компании. На снимката - главните изпълнителни директори Сенар и Сайкава

Преди да бъде задържан в края на миналата година от японските власти по обвинения във финансови злоупотреби, Гон натискаше съюзът между двата гиганта да бъде превърнат в "необратим". За целта той пренасочи много водещи мениджъри към функции "в алианса" - тоест да отговарят за задълбочаването на партньорството.

Сега обаче изградената около него структура, която надзираваше съвместните дейности, се разформирова. Масово се съкращават служители, отговорни за синергията в области като лекотоварни автомобили, продажби, маркетинг и комуникации. Renault и Nissan продължават да действат съвместно най-вече в областта на поръчките на компоненти, където това им дава ценови предимства.


Nissan Micra, Флен

Производство на Nissan Micra в завода на Renault във Флен. Съвместните проекти намаляват драстично след ареста на Карлос Гон

Планът на Гон обаче беше за много по-активно партньорство, което да доведе до икономии на стойност 10 милиарда долара до 2022 година. Сега тази амбиция изглежда изоставена. "Може да се каже, че в момента отношенията са най-лошите за последните 20 години, и това се отразява на съвместните операции", казва друг от източниците на FT. Той подчертава, че сътрудничеството между французи и японци винаги е разчитало най-вече "на добрата воля", а тя се изпарила в последните месеци.

Миналия месец FT разкри, че новият шеф на Renault Жан-Доминик Сенар е писал до колегата си от Nissan Хирото Сайкава, предупреждавайки го, че ще използва правото си на глас в борда на японската компания, за да блокира планираните от Nissan промени в управлението. След това пък японците категорично се намесиха в преговорите за сливане между Renault и Fiat-Chrysler, противопоставяйки им се.


Карлос Гон, арест

Гон настояваше, че задълбочаването на партньорството ще позволи на двете компании да спестяват по 10 милиарда долара до 2022 година

През април шефовете на Renault, Nissan и третия партньор Mitsubishi се срещнаха и се договориха за нова принципна форма на партньорство, основана върху индивидуални проекти, вместо върху по-нататъшна интеграция на компаниите. Не е ясно обаче дали такива проекти изобщо са започнати. От Париж и Токио отказаха коментар по информацията на британското издание.


 

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Тогава ще останат на бунището на историята,защото Рено ги извадиха от там преди 20 г.,и сега се вижда не си е заслужавало въобще. Но Рено няма да пуснат Нисан,та ако ще джапанките да се скъсат по шевовете на очите си от напрежение. Нисан в по-голямата си част е собственост на Рено и това няма да се промени.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Японците няма да дадат и пукнат цент за нещо като рено! Особено след като се убедиха непосредствено какъв бок*лук е!
  • #2
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Дори и полицаите са си сложили маски заради вонята на този рено-мошеник!
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Пилот ( преди 4 години )
    Ниссан и мицоизбуши щяли да купят Рено.Хехе прав им път на дръпнатите.