IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ще плаща компенсации в Чехия

Съд в Прага определи обезщетения за дизелгейт за над 20 млн. евро

Volkswagen ще плаща компенсации в Чехия

Окръжният съд в Пага постанови, че част от чешките собственици на автомобили Skoda и Volkswagen трябва да получат компенсации на обща стойност 533 млн. крони (20,790 млн. евро) за скандала с манипулираните дизелови двигатели от 2015 г.

Делото е заведено от организацията Safe Diesel от името на 2435 души. Тя е създадена именно с такава цел, като решението на съда задължава концерна Volkswagen да плати цялата сума. Присъдата може да бъде обжалвана и от германкия производител вече обявиха, че ще го направят.

Самото решение обаче е пробив в правосъдието в Европа. Скандалът с манипулираните дизелови двигатели избухна в САЩ, като Volkswagen се съгласи да изплати обезщетения на излъганите клиенти и да изкупи обратно автомобилите им. Техният брой е малко над 500 000, докато в Европа пострадалите са 8,5 млн.

От Volkswagen вече обявиха, че нарушения в Европа няма, тъй като автомобилите им са отговаряли на екологичните стандарти по това време. И отказаха дори да преговарят за каквито и да е обезщетения. Сега концернът потвърди това си намерение и ще обжалва решението на чешкия съд на по-горна инстанция. 

"Считаме, че това решение е противозаконно и ще го обжалваме", заяви говорител на Volkswagen Group. От Skoda също бяха категорични, че претенциите на ишците с неоснователни, въпреки че самата компания отпадна от решението на съда и не е задължена да плаща.

На свой ред от Safe Diesel обявиха, че продължават борбата и призоваха още собственици на дизелови автомобили да се включат. Решението на съда обхваща 2435 души, но от организацията твърдят, че над 7000 са изявили претенции до момента. Общият брой на автомобилите с манипулирани дизелови двигатели в Чехия е 165 000.

Снимка: Volkswagen

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Както винаги държавната перачница ВАГ минава между капките! Както винаги на който пазар ги хванат в лъжи и недомислици, ако ги натиснат плащат, само в гАйропата никога нищо. Всичко се потулва и замита до следващият скандал. И до кога така?