IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шампионски болид на Шумахер излиза на търг

Михаел спечели три победи с F2002 през 2002 година

Шампионски болид на Шумахер излиза на търг

Шампионският Ferrari F2002 на Михаел Шумахер, с който легендарният пилот си осигури световната титла през 2002 година, ще бъде продаден на търг по време на финалното състезание тази година в Абу Даби.

Част от приходите от продажбата на шасито с №219, ще бъдат дарени на фондацията Keep Fighting на семейството на Михаел Шумахер, който все още се възстановява от поредицата операции след тежкото му падане на ски в края на 2013 година.

С този автомобил Михаел, който има 7 световни титли, спечели 3 от 11-те победи през 2002 година – един от най-силните сезони на Ferrari в историята на Формула 1.

Шаси 219 дебютира в Гран при на Сан Марино на „Имола”, където Михаел печели, следващият му старт е в Австрия – състезание, помрачено от използването на заповеди от бокса, заради които Рубенс Барикело пропусна Шумахер на излизане от последния завой, за да спечели състезанието, а след това публиката ги освирка на почетната стълбичка.

След това в Монако Дейвид Култард спря победната серия на Михаел и го победи по улиците на Монте Карло, но след това успехите за Скудерията продължиха и през юли във Франция Шумахер си гарантира петата световна титла и трета поредна със Скудерията. Титлата стана факт 6 кръга преди края на сезона – рекорд, който и до днес не е подобрен.

След Шумахер, пак в рамките на сезон 2002, Рубенс Барикело кара шаси №219 в три състезания, като спечели в Унгария.

На търга ще бъде предложен и Ferrari F40, като суперавтомобилът от 80-те години е с автографа на Себастиан Фетел. Търгът ще е в събота, а всички автомобили, които ще участват в него, ще бъдат представени на стартфиналната права пистата преди аукциона.

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Защо не пишете за забравените пилоти във Формула 1? Ще дам пример с италианския пилот Елио де Анджелис който има само две спечелени състезания, но се е откроявал от останалите. Също така е бил и пианист и композитор. Загива един ден по-късно след катастрофата Ла Кастелет на писта Пол Рикард с 250 км/ч.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    Питай го как се казва и той сам ще ти каже -чело или -кело е.А, чакай, не можеш... Ама можеш да изгледаш някое интервю например... :D
  • #1
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Кирето ( преди 4 години )
    Фамилията на Рубенс е италианска (нищо, че е роден в Бразилия) и се изписва и изговаря Баричело.