IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari ще се бори с наказанието на Фетел

Италианците искат ФИА да преразгледа инцидента от Канада

Ferrari ще се бори с наказанието на Фетел

Ferrari официално поиска от ФИА ново разглеждане на случилото се със Себастиан Фетел в Гран при на Канада, като инцидентът донесе 5 секунди наказание на германеца и с това той загуби победата в Монреал. Проблемът се появи в 48-ата от общо 70 обиколки, когато Фетел излетя от пистата на влизането в шикана, съставен от завои 3 и 4, след това той мина през тревната зона за сигурност и се върна на пистата след завой №4, точно пред Люис Хамилтън и го притисна към стената вдясно.

Точно заради това връщане на трасето стюардите в Гран при на Канада наказаха Фетел с 5 секунди, които бяха добавени към времето му. Естествено, до финала Хамилтън кара близо до Себастиан и след това получи първото място, а пилотът на Ferrari беше класиран втори.

Част от публиката освирка Хамилтън на подиума, а наказанието на Фетел породи реакция в цял свят, като по инцидента се изказаха почти всички живи световни шампиони плюс пилоти от други шампионати.

Първоначално в Маранело обсъждаха идеята да оспорят наказанието на Фетел пред Апелативния съд на ФИА, като тимът разполагаше с 96 часа за това след финала в Монреал. Италианците обаче се отказаха, тъй като санкциите с добавяне на време в състезанията се смятат за малки наказания и по принцип не подлежат на обжалване. Така шансът съдът на ФИА да отхвърли жалбата беше много голям и случаят щеше да приключи.

След това обаче стана ясно, че Спортният кодекс на ФИА предвижда възможност за ново разглеждане на случая, ако са налице нови и важни доказателства и в Маранело решиха да използват тази възможност. Това не се прави особено често, така че ФИА не разполага със специален орган, който да разглежда такива казуси, затова федерацията най-вероятно ще поиска от стюардите на Гран при на Франция този уикенд да прегледат отново инцидента и наказанието на Фетел от Канада. Преди това обаче те ще трябва да решат дали новите доказателства на Ferrari, които все още не са известни, са допустими и наистина хвърлят нова светлина върху случая.

След наказанието на Фетел в Монреал Хамилтън спечели петата си победа в 7 старта този сезон и допълнително увеличи аванса си в класирането.

0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    от почивка ( преди 4 години )
    Това си беше адски идиотско наказание. Предрешиха изхода 20 обиколки преди края. Да го бяха оставили за след състезанието