IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо поевтиняват най-скъпите коли

Срив в цените на употребяваните Aston Martin, Rolls-Royce и Lamborghini

Защо поевтиняват най-скъпите коли

Изследване на пазара на луксозните и най-скъпи автомобили на пазара в САЩ, поръчано от вестник USA Today показа, че в последните 18 месеца техните цени започват да спадат, особено що се отнася до колите втора ръка.

„Цените на суперавтомобилите, като изследването детайлно разглежда цените на Aston Martin, Lamborghini и Rolls-Royce на американския пазар, достигнаха върха си през 2017 година и сега вече падат, както за нови, така и за употребявани автомобили”, обясни Макс Уорбъртън, анализатор в Sanford Bernstein.

Същият тренд показва и анализът на данни на Thinknum, където се обработват цени и сделки на над 130 дилъри на автомобили, работещи в Щатите.

Основната причина за това е проста: производителите лансират все повече и повече нови модели, които натискат надолу цените на употребяваните автомобили. Така колите на Bentley или Rolls-Royce стават все по-малко ексклузивни, а с това се смъкват и цените им.

„В един момент имаше надценяване на тези коли, цените им бяха високи, сега пазарът е пренаселен и те поевтиняват. За някои марки това може да се окаже необратима тенденция, която да засегне и новите коли, ако търсенето им се свие. Най-сигурната защита е лансирането на нов модел, който да има потенциала да се превърне в „класика” и търсенето му да се запази години наред, без обаче компанията да увеличава производствената му серия.”

Според Thinknum, големият губещ от спада на цените е Aston Martin – в началото на юни средната цена на употребявани коли от тази марка е спаднала с 54% в сравнение с 2018 година до 103 000 долара. Но това дори не е първото място в срива на цените – Lamborghini записва спад с 56%, но употребяваните коли на италианската марка остават твърде скъпи – средна цена от 207 000 долара. А при Rolls-Royce средната цена пробива психологическата бариера от 200 000 долара – спад с 48% спрямо 2018 и средна цена от 198 000 долара.

Натискът върху употребяваните автомобили е пряко свързан с увеличаването на продажбите на нови коли от тези марки. За 2018 продажбите на Rolls-Royce нараснаха с 22% до 4107 броя, при Aston Martin скокът е с 26% до 6441 бройки, а при Lamborghini увеличението е с 51 процента до 5750 коли.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    222 ( преди 4 години )
    Тоя номер 4 е гадател, вижда кой пише през екрана. :)
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Има една марка която с времето поскъпва. Може ли някой да отгатне коя е?!
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    На футболистите главите са им пълни, колкото са пълни топките, които ритат и за това така. Има и нещо друго. Повечето такива коли им ги подаряват или им ги продават на символични цени с обещанието те поне веднъж в седмицата да се появяват и да го карат въпросното возило! По този начин си правят реклама естествено. Някой да е чул да подаряват Ферари на някого? Не, нали и има защо. Даже да си най-богатият човек от Ферари трябва да те одобрят, за да ти продадат кола. Ширпотребите ги подаряват обаче
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    222 ( преди 4 години )
    Бентлито е мн красиво, но не вс е красота.Аз ако имах бентли не знам дали щях да се наслаждавам на кола с толкова мн части от шкоди и голфове.Но за футболистите е добре, те мислят как да ритат топки.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Е нормално е едно Бентли да поевтинява, бидейки скъпо ФВ-е. Поевтиняващи ферарита да сте видели?