IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се гаси горящ електромобил?

Ако пожарът е в акумулатора на практика е невъзможно, но все пак има изход

Как се гаси горящ електромобил?

Противопожарните служби в Европа имат нов проблем, при това сериозен - гасене на запалени електромобили. Както се изясни, единственият начин за това е потапянето на колата в контейнер с вода. Тогава пламъците ще бъдат потушени, но и автомобилът няма как да бъде възстановен.

Експерти разкриват защо запалена кола на ток се гаси толкова трудно. Между плюсовите и минусовите електроди на акумулатора са поставени сепаратори, които не пропускат ток. При лития обаче те често се увреждат, съответно разпадат и това води до прекъсване при електродите. Съответно, следва бързо прегряване и запалване на акумулатора, след което електромобилът няма как да бъде загасен и изгаря напълно.

пожар

Последният такъв случай е от преди седмица в Дортмунд, където се запали и изгоря напълно паркиран на улицата Smart. Всички опити на пожарникарите да загасят електромобила се оказаха напразни и накрая той беше вдигнат със специален кран и потопен в контейнер с вода. Пожарният инспектор обясни, че се е получил ефекта на доминото - елементите на акумулатора са изгаряли един след друг. 

пожар

В случая, голямото притеснение е, че след няколко години подземните паркинги на Европа ще бъдат пълни с електромобили, като техният брой ще е стотици хиляди. Затова и на противопожарните служби е наредено при пожар да ограничават прехвърлянето на пламъците на съседните обекти или коли, а електромобилът да изгаря "спокойно". Предвижда се и поставяне на контейнери с вода, които също да помагат в подобни случаи.

Снимки: Facebook

0 от 500