IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цената на уникално BMW скочи с 800% за 15 години

Инвестирайте в класически коли, категорични са финансовите експерти

Цената на уникално BMW скочи с 800% за 15 години

Уникален роудстър BMW 507 от 1959 г. ще донесе на собственика си доходност от 800%, ако е купен през 2004 и бъде продаден сега. Това съобщава агенция Bloomberg, като се позова на данните на Suedwestbank, чиито експерти са пресметнали, че за 15 години цената на модела е увеличена именно с 800%.

Като цяло общият индекс на класическите автомобили за този период е увеличен с 450%. За сравнение, индексът DAX, който се образува от стойността на най-успешните германски компании на борсата, за 15 години е увеличен със 150%. Автомобилният индекс се основава на машини, произведени от BMW и Daimler (бранда Mercedes), които са на минимум 30 години.

BMW 507

"Класическите автомобили са една от най-добрите инвестиции, които могат да се направят в момента. Те могат да бъдат отлична алтернатива и най-привлекателните активи с инвестиционна перспектива", коментира Йенс Бернер, анализатор в Suedwestbank.

Сдобиването с подобна инвестиция обаче не е никак лесно. Стойността на BMW 507, според индекса, е 1,7 млн. евро. Купувачът обаче ще има и други сериозни разходи, за да може автомобилът да запази и да увеличи тази цена, включително и застраховка.

Друг проблем, че е продажбата на подобна машина не може да стане много бързо, тъй като основният проблем е да се провери реалният им произход. Подобен процес изисква доста време.

Снимки: Sotheby's

0 от 500