IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat-Chrysler официално поиска сливане с Renault

Двата концерна ще притежават по 50% от бъдещия общ холдинг

Fiat-Chrysler официално поиска сливане с Renault

Ръководството на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) е направило предложение за сливане с френския производител Renault. Преговорите между двата концерна са приключили рано тази сутрин, като офертата е обсъдена и на заседание на Борда на директорите на Renault, става ясно от официалното изявление на FCA до медиите.

Сделката предвижда създаването на нов световен лидер в автомобилната индустрия, като тя ще бъде от полза и на двете страни. Те ще си поделят по 50% в новата структура, която ще продава около 8,7 млн. автомобила годишно в цял свят. Нейното създаване ще позволи на FCA и Renault да спестяват около 5 млрд. евро на година.

"Широкото и допълващо се портфолио с марки ще осигури пълно покритие на пазара - от луксозни и скъпи до масови автомобили", се казва в изявлението на американо-италианския концерн до медиите.

Ако се стигне до сделка, двата производителя ще се обединят в нова холдингова компания, която ще бъде със седалище в Холандия. След изплащане на дивидент от 2,5 млрд. евро на акционерите във FCA, всеки от двата производителя ще получи 50% от акциите в бъдещото предприятие.

В новата структура (поне на първо време) няма да участват дългогодишният партньор на Renault - японският производител Nissan Motor, както и другият голям участник в алианса - Mitsubishi Motors. Не е тайна, че след ареста на бившия генерален директор на Renault-Nissan - Карлос Гон, французите и японците с обтегнати отношения, които поставят под въпрос бъдещото им сътрудничество.

Във FCA също има сериозни сътресения след смъртта на президента на концерна Серджио Маркионе през 2018 г.

0 от 500
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами те Рено са ги подарили на Крайслер, ама сега Jeep правят по 1.5 млн. продажби на година на фона на 200К отпреди 15 години. Благодарение на Серджо Маркионе и екипа му.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Нисан никъде не продават Инфинити се махнаха от Европа всичко е на минус в Америка е още по-зле.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    До 2,то пък немското едно качество,ама пълно с лъжи,и то за много пари. Що се отнася до ,Рено и Фиат,правят масови автомобили на прилично качество,а това,че ти караш дръгел на 20++ години и 400++ х.км. и от там съдиш за качество си е твой проблем.
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Renault вече веднъж бяха господари на Dodge&Jeep, полсе ги подариха на Chrysler, сега ще си ги купуват пак, явно си ги влече на там. А Нисан, те вече потеглиха към новата им 99та година, и французите този път няма да платят сметката. Явно си се въртят някакви икономически цикли, които ние простосмъртните не разбираме.
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    ххх ( преди 4 години )
    фЯт-рИно .... то ще бъде едно качество, едно чудо
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Краят на Фау Вйе!Не се гаси туй що не гасне!