IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лондон въвежда 24 км/ч максимална скорост

Летище Хийтроу пък ще таксува по 15 лири за достъп с автомобил

Лондон въвежда 24 км/ч максимална скорост

Максимална скорост от 24 км/ч и затваряне на основни улици по обедно време са сред радикалните мерки, които местните власти в Лондон планират за справяне със замърсяването и насърчаване на пешеходството.

Лондон, такса замърсяване

Миналия месец кметът на Лондон Садик Кан увеличи чувствително "таксата замърсяване" за влизане в централните части на града

На първо време те ще се приложат в т. нар. "Сити" - финансовия център на столицата, където над половин милион души ходят на работа всеки ден. Броят на автомобилите в района е намалял наполовина за последните 20 години благодарение на таксата за замърсяване и поощряването на велосипедите. Но според City of London Corporation, която управлява Ситито, това не е достатъчно. Целта е автомобилите да спаднат с още 25% до 2030 година, и с 50% до 2044.

Ограничаването на максималната скорост до 15 мили в час (24 км/ч) може да влезе в сила още през 2021 година, като само изчаква одобрение от транспортното министерство. Така или иначе средната скорост в района в момента не надхвърля 17 км/ч заради тесните улици и задръстванията.

Според представители на корпорацията мярката ще е полезна, защото вредните емисии на автомобилите са най-високи, когато те ускоряват. Отделно те планират три от основните улици в района да бъдат отворени само за електромобили. Други артерии пък ще бъдат затваряни по обедно време, за да насърчат работещите да отидат да обядват пеша.

летище Хийтроу

След две години за всеки от автомобилите на тази снимка собствениците им ще трябва да платят по 15 лири, за да имат достъп до летище Хийтроу. Таксите за паркиране са отделно

Според някои информации подобни мерки се обсъждат и за целия град Лондон, чийто кмет Садик Кан обяви борбата със замърсяването за свой приоритет. От миналия месец в центъра бяха въведени нови, доста по-високи такси за по-стари автомобили.

Подобна такса ще бъде въведена и на летище Хийтроу от 2022 година - всички по-стари бензинови и дизелови автомобили ще плащат солено не само за паркиране, но и изобщо за възможността да стигнат до летището. Таксата ще е между 10 и 15 британски лири на кола, потвърдиха от управата на Хийтроу.

 

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    По принцип в Англия е перфектен климата и земната повърхност, която е равна за колелета. Също, като в Холандия. Чудя се защо ингилизите не карат колелета? Явнонтрябва да черпят опит от холандците. Всъщност няма нужда. С тоя брекзит много скоро ще се научат да се придвижват с двуколесни, пеша и с впрягове. Колите ще станат лукс за бозавите, както и за смуглите представители на бившите им колонии. Индийски рикши ще им подхождат много. Брадчедите им ще ги научат!
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Тони Блеър ( преди 4 години )
    Това че си си купил кола не ти дава право на общинска земя, върху която да я държиш 22 часа и да я караш само 2. Виж у вас на двора или на лозето вече си я дръж колко душа сака. В града пространството трябва да е за хората, не за ламаринените паметници. Не може да влачиш 2 тона желязо, само за да закараш един *** еди къде си!
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    идеята е хората сами да се откажат от автомобилите си без да им го забраняват директно.
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Един там ( преди 4 години )
    Та това с ограничаването на скоростта е мижи да те лажем! Ако действително искат да намалят замърсяването, методите са съвсем различни. Скоростта е последното нещо в случая.
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Един там ( преди 4 години )
    Живея в голям европейски град.Преди години направиха експеримент в една част на града ограничиха скоростта на 30 км/ч, а в друга част оправиха улиците, направиха ги с 2-3 ленти и увеличиха скоростта на 60 км/ч. В тази част на града където ограничиха скоростта стана едно голямо задръстване през целият ден(преди беше само в час пик)и замерванията показаха още по-голямо замърсяване от изгорели газове.В тази част,където увеличиха скоростта намаля замърсяването и задръстванията почти ги няма вече.
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    По принцип това са пълни простотии с ограничаването на скоростта на 24 км/ч. Нали уж средната скорост е 17 км/ч в ситито. За какво и е тогава?Спрете всички автомобили с ДВГ и пуснете само хибриди и електрички и нещата ще си дойдат на мястото. Това със скоростта е отбий номер.По принцип с тази скорост автомобилите ще замърсяват още повече,защото колите ще се движат на ниска предавка с по-високи обороти и времето за преминаване на маршрута ще е по-дълго,по-дълга работа на ДВГ=по-голямо замърсяване