IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономните коли ще намалят трафика с 35% (ВИДЕО)

Проучване на учени от университета в Кеймбридж показва как става това

Автономните коли ще намалят трафика с 35% (ВИДЕО)

Ако всички автомобили в големите градове са автономни, това ще улесни значително трафика, показва ново проучване на университета в град Кеймбридж, Великобритания.

Изследователи от висшето учебно заведение програмираха няколко миниатюрни роботизирани коли, които се движат по многолентова писта, и измериха как се променя трафикът, когато едно от превозните средства спира. Ситуацията е подобна на тази в реалния живот, когато някоя кола се повреди и спре на двулентов път.

Учените установиха, че предимството на съвместното използване на изкуствен интелект от превозните средства е, че те ще продължат да се движат плавно, вместо да правят задръстване - в резултат на това трафикът ще се подобри с най-малко 35%.

Проучването разглежда как се държат шофьорите в момента в сравнение с това как автономните превозни средства ще реагират на променящите се ситуации. Използва се сценарий с две ленти, като едно превозно средство спира в лявата.

Когато колите не виждат достатъчно далеч напред, за да избегнат неподвижното превозно средство, те бързо се скупчват зад него. Тъй като другите автомобили в дясната лента продължават да се движат, тези в лявата, които са спрели, трудно успяват да намерят подходящото място да се пренастроят поради непрекъснатото движение на останалите и създалата се опашка.

Учените пренастройват програмата, така че автомобилите да реагират по-агресивно, симулирайки по-нахални шофьори, които отказват на колите в лявата лента да се пренастроят в дясната. Това предизвиква още по-голямо задръстване.

Когато обаче автомобилите общуват помежду си и се движат синхронно, веднага след като колата в лявата лента спира, тя изпраща сигнал до всички останали. Тези в дясната започват да забавят движението си, така че другите да могат бързо да заобиколят спрялата кола, без да се налага да спират или забавят значително. При синхронно движение на автомобилите, трафикът се подобрява с 35% в сравнение със стандартния тест и с 45% в сравнение с агресивния.

0 от 500