IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Формула 1 загуби легендата Ники Лауда

Австриецът прекара последните си дни в болница в Швейцария

Формула 1 загуби легендата Ники Лауда

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда е починал вчера, съобщи семейството му, като най-близките му са били с него в последните му часове. Лауда почина на 70 години, а доктор Валтер Клепетко, който миналата година му трансплантира бял дроб, също потвърди смъртта на бившия пилот.

„Уникалните му успехи като спортист и предприемач остават незабравими – се казва в съобщението на семейство Лауда до австрийските медии. – Той беше неуморим, прям и много смел, това остава като пример и стандарт за нас. Встрани от общественото внимание, той беше любящ съпруг, баща и дядо. Много ще ни липсва.”

Ники има три световни титли във Формула 1: през 1975, 1977 и 1984. Първите две са с Ferrari, като между тях е най-страшната катастрофа в кариерата на Лауда – на „Нюрбургринг” през 1976, като той прекарва 40 секунди в кокпита на горящия автомобил при 800 градуса. След това обаче, въпреки че е на прага на смъртта и дори изпада в кома, 6 седмици по-късно Ники се завръща в битката за титлата на „Монца”, но в края на сезона е победен от Джеймс Хънт.

През 1979 г. Лауда слага край на кариерата си във Формула 1, но през 1982 се връща в McLaren, за да спечели третата си титла през 1984, след което през 1985 отново напуска спорта, за да се отдаде напълно на авиацията. От 2012 Лауда беше неизпълнителен директор на Mercedes и тв анализатор на RTL.

През миналата година Лауда претърпя трансплантация на бял дроб, а в началото на 2019 влезе в болница заради инфекция след усложнения при грип. Според австрийските медии, в последните няколко дни Ники е бил в болница в Швейцария заради проблеми с бъбреците.

0 от 500