IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan поставя пълноценен автопилот в колите си

Засега системата ще може да се използва само на магистрали

Nissan поставя пълноценен автопилот в колите си

Компанията Nissan съобщи, че фирмената система ProPILOT вече ще може да управлява автомобила самостоятелно, без да се изисква намеса на водача. Засега обаче това ще става само на магистрали.

Технологията ще бъде поставена първо на модела Skyline за вътрешния пазар в Япония. Тя няма да може да се използва на шосета с движение в двете страни, на пътища с много завои, както и при преминаването на пунктове за плащане на такси на магистралите.

За да се активира автопилота, предварително ще трябва да бъде настроена системата за навигация на автомобила. Водачът ще може да предава управлението на електрониката, едва когато превозното средство стъпи на магистрала. Системата може да поддържа лентата на движение, а също така и да изпреварва други превозни средства.

Nissan

Все пак ще се налага и намеса на човека зад волана, тъй като комплексът ProPILOT е така настроен, че да уведомява водача със светлинни и звукови сигнали, когато се налага той да поеме управлението. За работата на автопилота отговаря сложна система, включваща камери, сонари, радари GPS-датчици и 3D-карти с висока резолюция. 

От Nissan предупреждават, че шофьорът е длъжен през цялото време да следи пътя пред автомобила. И добавят, че системата Pro PILOT в новия вариант постепенно ще бъде внедрена при всички модели на марката.

Снимки: Nissan

 

 

 

0 от 500