IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Алонсо няма да стартира в "Инди 500"

Испанецът остана първи под чертата в последната квалификация

Защо Алонсо няма да стартира в

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо не успя да се класира за 103-ото издание на „500 мили на Индианаполис”, като освен скорост се оказа, че му липсва и късмет.

Алонсо преследва т.нар. „Тройна корона” в моторните спортове: победи в Монте Карло във Формула 1, в „24 часа на Льо Ман” и в „Инди 500”. Испанецът вече постигна победи в Монако и Льо Ман, а сега трябваше да е вторият му опит в Индианаполис.

Алонсо дебютира в „Инди 500” през 2017 година, успя да поведе колоната, но отпадна заради повреда в двигателя.

Сега тренировките миналата седмица започнаха с тежка катастрофа за испанеца, но следващите сесии стана ясно, че колата, заявена от McLaren и подготвяна от екипа на Жил де Феран, който отговаря за този проект просто не е достатъчно бърза. Още преди квалификацията Алонсо прогнозира, че може и да не успее да се пребори за място на стартовата решетка, която събира 33 коли.

В събота той не можа да влезе в Топ 30 – пилотите тук получават автоматично право на участие в „Инди 500” и последният му шанс остана битката за „Последната редица”, както се нарича финалната квалификация за последните 3 места на старта.

В хода на квалификационния уикенд обаче вече беше напълно ясно, че екипът на Де Феран не може да извади от колата скоростта, от която има нужда Алонсо. Затова и тимът се обърна Майкъл Андрети и неговият отбор, с които Фернандо работи през 2017. Промените по колата му станаха факт още за неделната тренировка – нови настройки на окачването плюс нови задни амортисьори.

Но в тази тренировка Алонсо успя да направи само 2 или 3 бързи обиколки и заваля дъжд, което не му позволи да изпробва на 100 процента подобрената си кола.

В квалификацията за „Последната редица”, която също беше отложена заради дъжд, Алонсо все пак успя да се добере до последното 33-о място на старта, но в последните секунди на сесията го загуби. Причината за това се оказа другият пилот, направил тежка катастрофа миналата седмица – 23-годишният Кайл Кайзър. Той записа 4 почти перфектни обиколки и изпревари Алонсо, макар и с малко.

При серията си от 4 обиколки Фернандо постигна средна скорост 365,88 км/ч, а Кайзър записа 365,91 км/ч и това се оказа достатъчно. В квалификацията за „Инди 500” класирането не е по време за обиколка, а за постигната средна скорост, макар че и по този показател разликите са много малки.

„Не бяхме достатъчно бързи – призна Алонсо след квалификацията. – Но, честно да ви кажа, предпочитам да съм тук след цяла седмица битки и да съм 34-и в класирането, вместо да си седя у дома.”

От първа позиция в 103-ото издание на надпреварата ще стартира Симон Пажено, който донесе 18-и полпозишън на Penske в историята на състезанието със средна скорост в квалификацията 370,13 км/ч.

0 от 500