IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кемпер и безопасност - забравете! (ВИДЕО)

Машини от този клас се провалиха напълно на краш-тестове

Кемпер и безопасност - забравете! (ВИДЕО)

Шведският правителствен комитет по транспорта публикува резултати от краш-тестове на кемпери. В изпитанията участваха два модела, които напълно се провалиха.

Решението за провеждане на краш-тестове на кемпери е взето заради огромната популярност, с която се ползват тези превозни средства в Швеция. От 2014 г. насам техният брой в скандинавската държава се е увеличил с 50%, но за този период са се увеличили и катастрофите със смъртоносен изход. За 5 години са загинали 6 души (4 само през 2019 г.), а ранените са над 100. Повечето са пострадили при челен удар.

Изпитанията на "къщите на колела" са направени по правилата на Euro NCAP. Кемперите, изградени на базата на Fiat Ducato, се блъскат в деформируема бариера при скорост от 64 км/ч. Тестовете показват, че вероятността някой от возещите се в автомобила да загине е огромна, въпреки наличието на въздушни възглавници.

При катастрофа вградените мебели и техника политат напред и удрят пътниците. В някои от кемперите отсекът за пътниците е от дърво, което при удар се чупи и също удря пасажерите, като му нанася сериозна наранявания.

Заради получените резултати Комитетът смята да се обърне към Euro NCAP и да поиска включването на кемперите в задължителната програма за краш-тестове. В организацията смятат, че това ще даде стимул на производителите, които ще направят тези превозни средства по-безопасни.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Traveller ( преди 4 години )
    и кемпера, и караваната са едно голямо л..но! Виж Transporter California и Benz Marco Polo са съвсееем друго нещо
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    бай Кольо ръждата ( преди 4 години )
    до 1: Според мен кемпер и каравана са съвсем различни и няма как да се каже, че едното е по-добро от другото. Ако планираш да отидеш някъде и да стоиш там по-дълго време, караваната определено е по-доброто. Но при дълги преходи с много спирания за кратки времена кемперът е решението- вторият шофьор може да спи комфортно по време на движение, всички имат достъп до жилищната площ в движение и др. Ако някой ден доживея, ще си купя и двете.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    бухахах са ще го наврат на производителите на кемпери. Не знам как може да се направи къща пълна с необходимите неща за живеене и безопасна при краш тест, но нищо не е невъзможно. Ще гледаме с интерес. И покачването на цените на кемперите заради същото :)
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Браво на шведите.Както винаги мислят за сигурността на хората!
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Най-доброто решение е каравана, аио сте любители на този туризъм. Преди години бях пред тази дилема и предпочетох караваната, което не само е по-безопасно решение, но и имаш пълноценен автомобил през времето,когато не си на почивка. А и когато да си откачаш и щъкаш с колата навсякъде без да си с "раница на гърба" каквато се оказва кемпера. Разбира се у нас този вид туризъм не е много популярен и едва ли някой го вълнува,но да ви кажа е супер да се събуждаш където си пожелаеш с различна гледка.