IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сгъваемият твърд покрив навърши 85 години (ВИДЕО)

Един от най-уникалните механизми е на модела Honda Del Sol Transtop

Сгъваемият твърд покрив навърши 85 години (ВИДЕО)

Няма нищо по-яко от автомобил без покрив. С такъв е приятно да караш по криволичещ планински път, по магистралата или под нощното небе в града. Ако смятате да си купите такава кола, имате няколко възможности за избор: традиционен покрив от плат (гюрук), тип Тарга, твърд сгъваем покрив или мек сгъваем покрив.

Повечето ранни автомобили използват сгъваеми покриви от плат. Подобряването на методите за производство на каросерии скоро правят колите със затворен покрив по-популярни и до 1930 г. автомобилите с открита каросерия на практика изчезват от гамата на компаниите. Година по-късно Жорж Полен, главен дизайнер на френската фирма за производство на каросерии, получава патент за прибиращ се твърд покрив, който скоро след това дебютира на модела Peugeot 402 Eclipse.

Минава още около четвърт век, пред сгъваемият твърд покрив да се върне - в модела Ford Fairlane 500 Skyliner от 1957 г. Конструкцията се оказва много сложна и включва 10 релета, 10 крайни изключвателя, 8 автоматични превключвателя, 7 електрически мотора и не по-малко от 180 метра (!) окабеляване. Не е изненадващо, че такъв покрив има проблеми с надеждността, въпреки че Ford успява да произведе почти 50 000 бройки от модела в рамките на три години.

Сгъваем твърд покрив

След още няколко десетилетия - в средата на 90-те години, се появява третото поколение заводски прибиращи се твърди покриви: първо при Mitsubishi 3000GT Spyder от 1995 г., а на следващата година и в първото поколение на Mercedes-Benz SLK R170. Покривът на Mitsubishi е проектиран и построен в сътрудничество с ASC, а системата за немския модел е разработена напълно самостоятелно и се използва на всеки SL, произведен от  2002 г. насам.

Сгъваем твърд покрив

В същото време няколко по-малки производители и тунинг ателиета също се занимават със сгъваеми твърди покриви. Към тях се отнасят Mercedes-Benz 500 SEC Magic Top от 1985 г. на BB Autotechnik, както и роудстърът Ur на базата на Audi Quattro от Tresser. Honda пък от своя страна показва един от най-трудните варианти сгъваем твърд покрив в съвременната автомобилна история. Как работи уникалният механизъм на кабриолета Honda Del Sol Transtop може да видите в долното видео.

Toyota Soarer Aerocabin е друг уникален вариант на същата концепция. Подобно на Del Sol, тази версия не се явява кабриолет в традиционния смисъл на думата. Porsche пък представи своя собствена версия на сгъваем твърд покрив в модела 991 Targa.

Сгъваем твърд покрив

Въпреки че в момента пазарът все още е разделен на около 50/50 между традиционните меки и твърдите сгъваеми покриви, от възраждането си в средата на 90-те години последните имат огромно влияние, като се появяват и върху леки и евтини модели като Mazda MX-5RF.

0 от 500