IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Брекзит и дизелите спъват продажбите

Британският пазар на нови коли се превръща в експеримент, интересен за цял свят

Брекзит и дизелите спъват продажбите

Продажбите на нови коли във Великобритания продължават да намаляват, а причините за това са много и разнообразни. Случилото се през април – ново намаление на общите продажби с 4 до 5 процента до малко над 161 000 бройки, както и сривът в продажбите на хибриди, принуди много анализатори да обявят, че вече не се наемат да прогнозират накъде ще тръгне бизнесът с нови автомобили на Острова. Така с по няколко процента на месец от нова година насам общото свиване на пазара надхвърли една пета в сравнение с 2018 и процесът явно ще продължи.

Все пак, социологическите агенции се постараха да открият основните причини, поради които британците отлагат или се отказват от покупката на нова кола. Списание Autocar поръча такова изследване на Simpson Carpenter и в него участват 1000 собственици на автомобили.

Резултатите не са особено окуражаващи – собствениците на коли на възраст над 2 години декларират, че са готови да отложат покупката на нов автомобил, като до това решение са стигнали половината души в тази група. Най-лесно отлагат покупката младите клиенти и тези, които купуват на лизинг.

25% от собствениците на коли се притесняват от ефекта на Брекзит върху пазара на нови коли и икономиката на Великобритания, като почти 40% са уверени, че тези последствия ще са отрицателни. В същото време 27% признават, че са несигурни относно бъдещето на дизела и признават, че са объркани какъв точно двигател за изберат.

Интересното е, че неясното бъдеще около Брекзит и объркването около дилемата за типа задвижване засягат много по-силно пазара на нови коли отколкото този за употребявани. Най-сериозни са пораженията в класа на луксозните коли – една трета от желаещите да си купят по-луксозен и скъп автомобил обявяват, че се притесняват от Брекзит и бъдещите проблеми пред дизелите.

Британците са категорични – спадът на пазара ще продължава докато не се появи яснота поне по едно от тези две препятствия, като голяма част от анкетираните са сигурни, че първо ще се разбере какво ще се случи с Брекзит, а след това ще е ясна и съдбата на дизелите.

Оказа се, че Брекзит вече влияе и на избора на марки. Заради обтягането на отношенията с Европа и негативната кампания срещу Ес от страна на британската преса, много британци декларират нежелание да си купят BMW, VW, Audi или френски автомобил. За сметка на това голяма част декларират готовност да си купят кола на Ford или Toyota, а Nissan изостава – вероятно заради решението на компанията да не произвежда новия X-Trail в Съндърланд.

„Продажбите на нови автомобили страдат от провала на политическата класа да осигури яснота – както за бъдещето на дизеловите двигатели, така и за Брекзит, преговорите за който не дадоха очакваните резултати. Пазарът ще се възстанови, когато тези проблеми бъдат решени. А при тези условия няма как да критикуваме автомобилните компании, които отлагат или изтеглят инвестициите си от Великобритания”, обясни управляващият директор на Simpson Carpenter Том Симпсън.

Снимка: JATO

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Ще купуват Воксъл сиреч пак френски.Французите си изиграха картите перфектно айде сега и Ягуар Ленд Ровър и немците мога да се самоубиват масово.
  • #1
    6 rate up comment 4 rate down comment
    de ( преди 4 години )
    нещо не се връзва тук. Като причина за намалено търсене се изтъква брексит и последиците от него които се предполага да са негативни. Ако очакваш негативни ефекти върху цените на автомобилите, не следва ли да си купиш сега вместо после? А не обратното- да чакаш да стане зле и тогава.