IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mini JCW Clubman и Countryman с рекордна мощност

Двата "напомпани" модела вече развиват над 300 к.с.

Mini JCW Clubman и Countryman с рекордна мощност

Два от "напомпаните" модели на Mini -  комбито Mini John Cooper Works Clubman и кросоувъра Mini John Cooper Works Countryman, получиха сериозно увеличение на мощността, след като бяха оборудвани с нова версия на 2,0-литровия турбомотор B48. Същият агрегат през миналата есен дебютира при крос-купето BMW X2 M35i.

Двигателят е получил нови бутала, дюзи, системи за впръскване и изпускане, както и охладителна система и по-голям турбокомпресор. Степента на компресия е намалена от 10,2:1 до 9,5:1, а крайният резултат е увеличение на мощността от 231 к.с. при предишните версии на John Cooper Works до 306 к.с. Въртящият момент е скочил от 350 на 450 Нм.

Mini John Cooper Works Clubman

Както и преди, двете машини са оборудвани със система за задвижване на четирите колела All4 (с муфа за заключване на задната ос), но сега е прибавена и възможност за блокиране на предния диференциал. Механичната скоростна кутия вече няма да се предлага, а ще има само 8-степенен автомат с лостове за превключване на предавките от волана.

Всичко това води и до промяната на динамичните характеристики. Комбито Mini John Cooper Works Clubman ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди вместо за 6,3, като беше досега. Показателите на кросоувъра са 5,1 секунди вместо 6,6. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч (преди беше 238 км/ч за комбито и 225 км/ч за кросоувъра).

Mini John Cooper Works Countryman

Подобрени са и спирачките на двата автомобила. Диаметърът на предните дискове е увеличен от 335 до 360 м. Отново като опция се предлага адаптивно окачване с намален с 10 мм пътен просвет.

Едновременно с това комбито Mini John Cooper Works Clubman е получило и други изменения, които вече се предлагаха за стандартния модел. Това са нова предница, нови задни светлини с британския флаг и подобрена аудиосистема.

Продажбите на най-мощните модели на Mini стартират през юли, като вече са известни цените във Великобритания. Те са увеличени забележимо - ако досега Mini John Cooper Works Clubman с автомат струваше 30 300 паунда, то цената му вече е 34 250 паунда. Кросоувърът Mini John Cooper Works Countryman е оценен на минимум 35 500 паунда. 

Снимки: Mini

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    1 ( преди 4 години )
    До тоя под мен: освен да разберем , че си гладен друго смислено не видях:-) Кухо парче
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Така е! Фирмите правят това, което се търси, казал дюнерджията, докато прави поредният дюнер на поредната селска буца!
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Pffff ( преди 4 години )
    Каза българския пазарен експерт! До долния мозъчен донор! Фирмите правят това , което се търси!
  • #1
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Колкото и да ги помпят това няма нищо общо с оригиналната идея на Мини Купър. Вместо да продължат традициите за евтина, малка, практична, симпатучна и забавна за управление градска кола, немчугите направиха точно обратното. Издялкаха грозна, голяма, тежка, скъпа, трошлива, ненадеждна кола, която нито за града е ОК, нито за извън него. На тая тухла с водомер вместо табло, какъвто и двигател да сложат е все тая...