IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel спря четвърти модел

Mokka X последва съдбата на Cascada, Karl и Adam

Opel спря четвърти модел

Още през есента на 2018 г. стана известно, че Opel ще спре производството на малките хечбеци Karl и Adam, като малко преди това същата съдба сполетя и кабриолета Cascada. Така постепенно германците се отървават от колите, създадени по времето, когато марката принадлежеше на концерна General Motors.

Според френското издание L'argus, производството на двата хечбека е завършило в последния ден на март. Създаденият върху платформата на сегашното поколение на Corsa триврат Adam се сглобяваше в германския град Айзенах. Петвратката Karl, клонинг на Chevrolet Spark, се произвеждаше в завода на General Motors в Южна Корея. Освен това стана ясно, че вече е спряно и производството на кросоувъра Mokka X, близнак на Chevrolet Tracker и Buick Encore, в Южна Корея и Испания (моделът получи "хикса" в името си след рестайлинга през 2016 г.).

Opel Adam

Opel има на склад запаси от Mokka X, Karl и Adam, така че те ще се продават до края на тази година. Всъщност, последните два модела нямат голям успех - миналата година от тривратката в Европа бяха продадени 41 817 бройки (13% по-малко в сравнение с 2017 г.), а от  Karl - 48 292 (-2%). За сравнение, продажбите на Opel Corsa през 2018 г. е 216 267 бройки (-6%). Затова не е изненада, че Karl и Adam няма да имат наследници. Е, поне под марката Opel - Karl ще продължи да се произвежда във Виетнам. Там той е представен под местната марка VinFast, която придоби лиценза от GM.

Opel Karl

Положението с Mokka X е друго. Въпреки че моделът не е млад и миналата година завърши на "минус" в Европа, дилърите все пак продадоха 120 537 кросоувъра (-29%). Това означава, че второ поколение със сигурност ще се появи. Очаква се той да бъда изграден върху платформата CMP на концерна PSA, която също така ще легне в основата на следващото Peugeot 2008. Кросоувърът ще получи двигатели от френския модел, но за разлика от своя предшественик няма да има задвижване на всички колела. Затова пък новият Peugeot 2008 и Mokka трябва да получат "зелени" версии. Втората генерация на кросоувъра вероятно ще бъде показана в края на тази или началото на следващата година.

Снимки: Opel

0 от 500