IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьорите не броят велосипедистите за хора

Изследване показва, че 17% от водачите умишлено са атакували колоездачи на пътя

Шофьорите не броят велосипедистите за хора

Любопитно изследване проведоха учените от австралийския университет "Монаш" и школата за психологически науки. В него са участвали 422 души, които е трябвало сами да се включат към една от групите - на шофьорите или на велосипедистите.

След разделянето на всеки от тях е била показана картина с процеса на еволюция от маймуна към човека, като на част от изображенията маймуната е била заменена от хлебарка. Участниците е трябвало да определят мястото на велосипедиста на всяка картинка, като резултатът е много тревожен.

Оказва се, че повече от половината шофьори на автомобили - 55%, не броят колоездачите за хора, а ги асоциират с насекоми. Любопитното е, че и 33% от самите велосипедисти за на подобно мнение.

Освен това, 17% от допитаните признават, че са извършвали акт на агресия към велосипедисти на пътя. От тях 17% умишлено са блокирали пътя на човека на колела, 11% нарочно са минавали съвсем близо до него, а 9% откровено са се опитвали да изхвърлят колоездача от пътя, използвайки своя автомобил.

Снимка: gut.edu.au

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Макарон ( преди 4 години )
    Велосипедистите не знаят правилата за движение, те са ППС пътни превозни средства, правилата за движение важат както за МПС, така и ППС, а постоянно срещу мен карат велосипедисти, като си мислят, че са си в правото. Влизат където не се влиза с ППС, карат по пешеходните пътеки, а не си бутат велосипедите, хората НЕ ЗНАЯТ ,че качат ли се на колелото, вече не са пешеходци, а управляващи на ППС. Нямаме инфраструктура за движение на велосипедисти, масово десните ленти са наспрени от автомобили.
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    До анонимен ( преди 4 години )
    В Копенхаген е далеч по-студено и това не пречи нито на управата да мисли за велосипедна инфраструктура, нито на велосипедистите да карат целогодишно. София обаче, понеже има буквално 3 абсолютно нормални баира, не може. Въпрос на желание е. Аз ходя на работа с колело от 3 години и ме е яд, че не открих този начин на придвижване по-рано. Много важно е обаче, че първо трябва да си добър шофьор, за да си адекватен велосипедист. Тогава проблеми няма нито за теб, нито за околните.
  • #3
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Въобще не си прав. Навсякъде, където автомобилите и велосипедите са поставени наравно, има силна неприязън към вторите. София не е Копенхаген, Амстердам или Мюнхен, които са равни като тепсия и предразполагат към велосипеден транспорт. Тук този вид транспорт никога няма да се наложи, защото са малко хипитата, които считат за нормално да отидат на работа смърдящи на пот. Да не говорим за пенсионери и трудно подвижни хора. Масовият велосипеден транспорт е утопия за плиткоумни.
  • #2
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Гоше, това че в България всичко е наопаки, не значи че е правилно. За добра практика в това отношение е правилно да се гледат градове като Копенхаген например. Тук (България), велосепедистите са поставени в крайно неудобно положение, в пряка конфронтация и с пешеходците и с автомобилистите.
  • #1
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Ба'т Гошо ( преди 4 години )
    Нищо против велосипедистите, но мястото им не е на пътното платно при колите. Скоростта им не е адекватна на останалите участници в движението. И защитеността им не е адекватна на останалите. Съответно се създават доста предпоставки за инциденти. А самите инциденти в по-голямата си част са със сериозни последствия за тях самите. Ако има инцидент е по-добре да е между пешеходец и велосипедист отколкото между автомобил/автобус/камион и велосипедист...