IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия запазва натиска върху дизелите

Отстъпките за покупка на електромобили остават до края на 2020 година

Германия запазва натиска върху дизелите

Германия планира да запази отстъпките за електромобилите до края на 2020 година, в опит да увеличи продажбите им, съобщи агенция Reuters, като цитира информация от кабинета на германския икономически министър.

Германия се опитва да подсили търсенето на електромобили по екологични съображения, както и да ограничи последствията от глобалния скандал „Дизелгейт” на Volkswagen, избухнал през 2015 година, който обаче нанесе поражения върху цялата автомобилна индустрия на страната. В последните три години другите германски марки, включително Mercedes, също имат проблеми с използването на софтуеър, който осигурява неточни данни при тестове за вредни емисии на дизеловите им автомобили.

Запазването на отстъпките се предлага от икономическото министерство, като черновата на бъдещия документ е била разпратена за одобрение до другите министри и така е стигнала и до Reuters.

През юни 2016 година Германи започна да дава отстъпка от 4000 евро от цената на всеки нов електромобил, като тази програма изтича през юни тази година. Но правителството иска да я продължи до 31 декември 2020 без да промени условията по нея.

Германското правителство и автомобилните производители си поделиха разходите по тази програма – 1,2 милиарда евро, които обаче все още не са изхарчени. Според неофициални данни, досега германците са се възползвали от отстъпки при покупка на електромобили на обща стойност около 500 милиона евро.

Миналата година продажбите на електромобили в Германия нараснаха, но въпреки това покриват едва 1 процент от всички продажби на нови коли в страната, която е най-големият пазар в Европа с почти 3,5 милиона продажби за 2018.

0 от 500