IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Време за мъже: тестваме новия Jeep Wrangler

Американците обещаваха да направят офроуд иконата по-комфортна, но за щастие не са се престарали

Има немалко модели, които са изиграли ключови роли в историята на автомобила. Но само един може да се похвали с ключова роля в самата история.  

 


ЗА WILLYS JEEP, създаден по поръчка на армията през 40-те, генерал Айзенхауер казваше, че е едно от трите най-важни американски оръжия през Втората световна война.
Затова и новото поколение на наследника му Jeep Wrangler се чакаше с такава смес от нетърпение и тревога. Нетърпение, защото четвъртата генерация дойде цели 11 години след третата. А тревога, защото от Jeep се бяха заканили да го направят "модерен" и "комфортен".


Jeep Wrangler


ДА ПОСЕГНЕШ НА ТОЗИ ЕМБЛЕМАТИЧЕН дизайн би било като да нарисуваш изкуствени мигли на потрета на Айзенхауер, но за всеобщо облекчение американците не са си го и помислили. Има леки промени по предната решетка, светлините и мигачите, междуосието също е пораснало малко. Но като цяло от дистанция този Wrangler изглежда точно като всички преди него.


Jeep Wrangler


Промените са под повърхността, но и те не са прекалено революционни. Във време, когато дори G-класата прибегна към независимо окачване отпред, Wrangler си остава верен на рамата и двата твърди моста. И все така е достатъчно да развиете няколко болта, за да свалите покрива, предното стъкло, вратите и дори капака на двигателя.


Jeep Wrangler


КОЛКОТО ДО ЗАКАНИТЕ за повече комфорт, те наистина са изпълнени, но се отнасят най-вече до интериора. Регулируем волан, регулируеми и доста удобни седалки, кожа и хром - мястото вече далеч не е толкова спартанско. Мултимедията с почти 9-инчов тъчскрийн е много лесна и логична за управление. Освен това поддържа Android Auto и Apple Car Play.


Jeep Wrangler


В България новият Wrangler се предлага в две версии. Rubicon е по-бойната, с блокируеми диференциали отпред и отзад. Sahara, която тестваме, е за по-цивилни нужди, замислена като по-универсален автомобил. Но не си мислете, че е станала паркетен джип. Наистина американците са се постарали да направят управлението по-директно. Но и така воланът си остава с внушителен луфт и изисква честички корекции. На асфалтов път може да ви подлуди, докато не свикнете с особеностите му. Ще го оцените напълно обаче, ако излезете в естествената среда на този автомобил - извън пътя.


Jeep Wrangler


СПОМЕНАХМЕ, ЧЕ SAHARA НЯМА блокируемите диференциали на Rubicon, но с понижаващата си предавка и 26-те сантиметра максимален просвет пак си остава сериозна офроуд машина. Особено в късата си версия, където междуосието е 246 сантиметра - с един по-малко от VW Polo.

Jeep Wrangler Sahara

200 к. с. максимална мощност

450 Нм максимален въртящ момент

8.9 секунди 0-100 км/ч

180 км/ч максимална скорост

Можете да поръчате и Sahara, и Rubicon и във варианта с четири врати, но това снижава малко офроуд способностите. Дълбочината на газене е 76 сантиметра - с цели 50 процента повече от последния Land Rover Defender.

Разбира се, късата база си има и своите минуси. Задната седалка е по-скоро място за багаж, отколкото за хора. Което впрочем е добре, както ще се убедите, щом надникнете в действителния багажник.


Jeep Wrangler


ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА при новия Wrangler идва от задвижването. В Америка и други незаинтересовани от екологията страни можете да го имате с 3.6-литров V6. За презрените европейци изборът е сведен до двулитров турбобензин с 270 коня и 2.2 турбодизел с 200. Ние тестваме именно дизела и като цяло смятаме, че си върши прилично работата. Под деветте секунди от 0 до 100 км/ч ни се струват даже удивителни, като имаме предвид почти двата тона тегло и челното съпротивление, съвсем малко по-добро от това на къща. Иначе моторът се погажда добре с 8-степенния автоматик от ZF и ако не се напъвате прекалено, ще ви вози гладко.


Jeep Wrangler


ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА И ОЩЕ ЕДИН аспект, в който европейците са пренебрегнати: цената. В Америка базовата версия на Wrangler, която не се предлага тук, започва от едва 24 000 долара. В Европа летвата е доста по-високо: 99 000 лева за серийната Sahara и цели 105 хиляди за нашата тестова кола, с добавени кожен салон, специален цвят и безключов достъп. Тръмп ли се оплакваше от несправедливата международна търговия?

Jeep Wrangler


От друга страна, дори и така Wrangler си остава далеч по-достъпен от G-класата. И нещо още по-важно: в епохата, в която всичко е унисекс, а мама и тате вече се наричат Родител 1 и Родител 2, този Jeep си остава последната старомодна, сексистка, наистина мъжка кола.

Вижте още снимки на новия Jeep Wrangler в галерията:

 

0 от 500
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    до: смях в залата ( преди 4 години )
    Преди няколко месеца си взех нов автомобил за 72 000 лв. Ще ми разрешиш ли да коментирам или трябва по-скъп да си взема, за да получа разрешение?! Абе перко, нещо на отворяга ли се правиш тук или на Нострадамус и виждаш всеки каква кола кара. А ти книжка кога ще изкараш? Не жълта, а шофьорска! Жълтата всеки, следящ форума знае, че имаш. За Гоуф или Пасатор сега мечтаеш? TDI, нали! Ако може помпа-дюза, че новите за нищо не стават!
  • #10
    4 rate up comment 1 rate down comment
    до #9 ( преди 4 години )
    аз карам кола за 60 000. Мога ли да коментирам или трябва да си взема по-скъпа?
  • #9
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Какви данъци има бе, факт, вземи питай Гугъл, преди да пишеш :D
  • #8
    13 rate up comment 12 rate down comment
    смях в залата ( преди 4 години )
    Повечето коментиращи карат коли за 5000 лева дават акъл за новите коли. Алооо бай ***
  • #7
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Е ми нормално има тежки данъци за американските коли в Европа нали немците трябва да си продават бо.луците!
  • #6
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това за 100 000 лева не е точно "база", но факт, че разликата в цената с тази за Америка е фрапантна
  • #5
    14 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Вземи си добре оборудван Супърб и го ремонтирай гаранционно на 35000 км. Ще си много доволен. Аз сменях съединител и счупена пружина на клапан...
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Аз за края на статията ... - за мен мама си е мама и тате си е тате пък , които иска да е модерен .
  • #3
    12 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    100 хиляди за база. Ами сори ама ако ми трябва истински офроуд автомобил по скоро бих взел за една трета от цената новото Джимни и за оставащите 60 хиляди добре оборудван Супърб.
  • #2
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    не виждам как това е "мъжка" кола.. ако една руса кака седне да го кара някой ще се оплаква ли, или ще й каже кво си седнала на мъжка кола?!