IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво служи топчето под предното стъкло?

Светлинен датчик, сензор за дъжд или част от алармената система? Истината е още по-любопитна

На горната част на таблото на някои автомобили, близо до основата на стъклото, може да се види странна малка полусфера, която очевидно не е поставена там като част от  декорацията. Тогава за какво служи? Много хора водят спорове за предназначението на този тайнствен предмет. Първото нещо, което идва на ум, е, че това е светлинен сензор. Напълно логично. Друг може да ви каже, че това е сензор за дъжд за автоматично включване на чистачките, а трети пък се опитват да свържат топчето с алармената система на автомобила.
   
  
топче под стъклото
  
  
Всъщност обаче бъркат както първите, така и вторите, и третите. Всичко е много по-интересно и неочаквано! Полусферата е част от климатичната система на автомобила. В инструкцията за експлоатация на колата пише тя никога да не се закрива по някакъв начин, защото в противен случай ще намалее ефективността на отопляването и климатизацията на салона.

Задачата на този сензор е да предава информация за интензивността на слънчевата светлина към блока за управление. В зависимост от информацията, която идва от нея, се избира оптималният режим на работа на системата.

 

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    22 годишния ми Лексус РХ има същия сензор.
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ами аз съм с фиеста и имам такава сфера, оня маниак долу какво се изненадва не знам :D
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Имам пежо 208. Има такова нещо. В книжката пише, че е светлинен датчик.Лично аз не мога да свикна с климатроника. Имаше моменти като духа хладно в горната част на тялото и топло в краката. Изключително странни. Не искам да ме охлажда равномерно. Затова му изключих автоматичната функция.
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    И при вановете на различните марки на платформата на чежо 806 от 96 го има и е точно за климатроника.
  • #3
    14 rate up comment 7 rate down comment
    Hidalgo ( преди 5 години )
    Към "анонимен" - например Форд Мондео МК 4 има подобен датчик...а е кола на 12-13 години. Не знам на какви "модерни" возила се качваш, но моят Форд има този датчик, а е на 11 години. После Форд била долна марка, "спрели" и т.н. отворени лафове и всевъзможни сервизни мохабети.
  • #2
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Lion_Heart002 ( преди 5 години )
    Тъй наречения "Sun Load Sensor". Откриваме топлата вода...
  • #1
    24 rate up comment 2 rate down comment
    СВЕТльо ( преди 5 години )
    Т.е., в крайна сметка е светлинен сензор, а авторът на статията вероятно е с ампутиран половин мозък.