IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко бързо могат да се заредят електромобилите

Освен пробега този показател също е много важен за колите на ток

Колко бързо могат да се заредят електромобилите

Въпросът за зареждането на електромобилите все още е един от основните при експлоатацията им. Тъй като въпреки всички достойнства на тези коли, този процес отнема доста дълго време. Повечето собственици ги зареждат от домашната електрическа мрежа, някой използват зарядните станции на обществените места.

И все пак има един параметър, който ви позволява да се прецени колко бързо може да се зарежда батерията на електрическия автомобил. По правило това време е така нареченото "скоростно" зареждане от 0 до 80%. Макар и ситуациите, в които такъв автомобил ще пристигне на зарядната станция с остатък 1-2% от батерията да са малко вероятни, производителите продължават да боравят с този показател. Така че нека сравним кой е по-бърз?

Ето за колко време се зареждат някои електромобили:

- Nissan твърди, че батерията на LEAF Plus се зарежда до 80% за 60 мин от 50-киловатово зарядно устройство или за 40 мин при 100 кВт.

- Hyundai посочва, че Kona Electric достига 80% заряд на батерията за 75 мин при 50 кВт или за 54 мин при 100 кВт.

- Jaguar Land Rover твърди, че I-Pace се зарежда до 80% за 40 мин при 100 кВт.

- Audi казва, че батерията на e-tron батерията може да се зареди до 80% само за 30 мин, но със 150-киловатово устройство.

- Mercedes-Benz твърди, че бъдещият му модел EQC ще се зарежда на 80% за 40 мин при 110 кВт, но не от нула, а от 10%.

Разбира се, всички тези цифри са получени в лабораторни условия и не отчитат много фактори, които могат да възникнат в обикновения живот (температура на въздуха, състояние на батерията и т.н.), но все пак дават известна представа за скоростта на зареждане.

Между другото, има и алтернативен параметър,по който се оценява скоростта на зареждане, и, което е по-важно, пробегът след него. Например, Tesla за половин час зареждане от 145-киловатово устройство, събира енергия за пробег от около 170 мили (към 274 км).

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    хибридния ( преди 5 години )
    Всичко хубаво, но също така е важно да се каже за цената на електроенергията. Примерно в Германия, цената на кВч е над 0,55 евро. С тази цена се обезмисля тотално ползването на електромобил, колкото и да ти се иска да имаш такъв. Това е цена на тока за домашни нужди. Промишленият ток е х2, а този на бързите зарядни станции х3. Иска ми се електричка, ама на тея цени нещо не се вързва и поради тази причина си карам хибрида, който ми харчи 4-5/100 бензин и не се занимавам с глупости.
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 5 години )
    Абе хора вие тез киловати за нищо ги нямате. 250 киловата ако трябва да е зарядното на Тесла тази мощност в момента се доставя като захранване от енергото за блок с около 20 апартамента. Ще трябва ввсеки да си има собствен трафопост за да си зарежда автомобила явно.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ел ( преди 5 години )
    От Личен опит:50 ква зарядна снанцияНисан лииф 1,5 часаХюндай Йоник 40 мин. И в двата случая от почти изпразнена батерия. От домашна мрежа и в двата случая повече от 12 часа. Пробег с Нисана около 150 км зимата. 200 лятотоПробег с Хюндая 180 зима 200 лято
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Времето за зареждане добре сте дали, но е важно колко киловата е батерията и колко км може да се измине след зареждането. Иначе безсмислена информация.
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А от контакта дома за колко време?
  • #2
    14 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    А де ще намериш 250 кВ зарядно, в двора на Илон? А що никой не говори как и колко се скапва батерията при 250 кВ заряд или колко са загубите?! То видиш ли според електричарите тока идва свише и не е важно колко от него се разхищава щото таралясника бил еко и нямал емисии... Поредните глупости на тема електрификация!
  • #1
    4 rate up comment 5 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Както винаги сте "забравили" най-интересната информация. Тесла Модел 3 може да се зарежда със до 250кВ. С тая мощност, за 5 мин. се зарежда ток за 120км каране.