IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Land Rover успя да забрани китайското си копие

Компанията Jiangling Motor Holding ще плати обезщетение на британците

Land Rover успя да забрани китайското си копие

Групата Jaguar Land Rover успя да спечели проточилия се дълго във времето съдебен процес срещу китайската фирма Jiangling Motor Holding, която произвеждаше копие на Range Rover Evoque, без да има разрешение за това.

В крайна сметка, съдът в пекинския район Чаоян призна, че кросоувърът Landwind X7 е плагиат и забрани неговите продажби. Освен това, на нарушителя е наредено да изплати финансово обезщетение на британската марка, съобщава Autocar.

Решението е безпрецедентно, тъй като досега, заради особеностите на китайското законодателство, местните съдилища никога не заставаха на страната на чуждите компании. Това превръща победата на JLR в първата по рода си, което е сериозен успех.

Предлаганият само в Китай кросоувър Landwind X7 е оборудван с 1,5-литров бензинов турбомотор с мощност 163 к.с. и 250 Нм, който е съчетан с 8-степенен автомат. На местния пазар моделът се продава за 130 000 юана (около 17 000 евро), което е близо 3 пъти по-евтино от оригиналния Evoque.

Landwind

Докато вървеше делото, китайците направиха фейслифт на кросоувъра си, като смениха броните, оптиката и още няколко външни елемента, но въпреки това Landwind X7 продължи да прилича поразително на Evoque. 

В същото време обаче съдът не уважи опитите на друг производител - GM Daewoo Auto & Technology, да накара китайската компания Chery Automobile да спре продажбите на модела си QQ, който много прилича на Daweoo Matiz. Съдът отхвърли искането на корейската компания.

Снимки: Landwind

0 от 500