IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите притесниха сериозно правозащитниците

Amnesty International смята, че производството на някои елементи е опасно за хората и природата

Електромобилите притесниха сериозно правозащитниците

Преходът на автомобилната индустрия към електромобили изглежда неудържим, тъй като всички големи производители влагат огромни суми в тези технологии. Колите на ток нямат вредни емисии, но това не се отнася за производството на батериите за тях.

Международната организация за защита на правата на човека - Amnesty International, официално предупреди за рисковете за околната среда и за човека при производството на литиево-йонни акумулатори. Организацията е открила сериозни нарушени, свързани с добива на полезни изкопаеми, използвани в този тип батерии, особено в някои държави, съобщава Carscoops.

На първо място, това е Демократична Република Конго, на чиято територия се намират половината от световните залежи на кобалт. Разследване от 2016 г. показва, че в мините за работят работят деца, чието здраве заедно с това на възрастните работници е подложено на сериозни рискове.

Друг проблем с производството на литиево-йонни батерии е, че по-голямата част от тях се произвеждат в Китай, Южна Корея и Япония, където електричеството се произвежда от въглища и други материали, замърсяващи въздуха. Това е нужно да се ограничи изхвърлянето на  СО2 в атмосферата още на етапа на производство. 

Растящото търсене на минерали като кобалт, манган и литий е довел до ръст на интереса към дълбоководния им добив, което на свой ред оказва сериозно и често необратимо въздействие на биологическото разнообразие на световните океани.

Проблем има и с неизползваните батерии, като според Amnesty International, огромна част от тях се изхвърлят безконтролно, като замърсяват почвата, водата и въздуха с опасни химически елементи.

0 от 500
  • #3
    14 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    айде стига вече с тази лъжлива песен, че електричките са 0-емисии. Това, че по време на екцплоатация се отделят по малко, съвсем не ги прави 0 или мега екологични. Производството им е в пъти по не екологично (конкретно батериите) от това на конвенционален автомобил.
  • #2
    7 rate up comment 14 rate down comment
    sam ( преди 5 години )
    то пък колите на нафта и бензин много екологично се произвеждат нямам думи....тяхното производство е 10 пъти по сложно и мръсно....
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    FF ( преди 5 години )
    Ха,няма жичкаджиии да ни обяснават йикйи е еко и чистичко,...