IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo ще спира пияните шофьори от 2020 г.

Системата ще влезе в базовото оборудване на моделите на марката

Volvo ще спира пияните шофьори от 2020 г.

Шведският бранд Volvo продължава стратегията си за повишаване на безопасността на клиентите си, в рамките на която през последните години бяха създадени огромен брой системи за активна и пасивна безопасност. Най-нова разработка на компанията е асистент, който ще следи за пияните (или заспали) водачи, които спират да следят пътя пред автомобила.

В официално публикувано от скандинавския производител съобщение се казва, че от 2020 г. всички нови автомобили на Volvo ще бъдат оборудвани с камери за мониторинг на водача. Те ще бъдат част от система, която оценява реакциите на човека зад волана. И съответно тя ще взима решения въз основа на тях.

В случай, че шофьорът по някаква причина спре да следи ситуацията на пътя, автономните системи за безопасност ще го предупреждават с всевъзможни сигнали. Ако не последва съответна реакция от човека зад волана, системата ще поеме управлението на автомобила и ще се свърза със службата Volvo On Call, за да повика екипи на Бърза помощ и на полицията.

"Когато става дума за безопасност, нашата цел е напълно да избегне нещастните случаи на пътя, а не да ограничи последствията от тях. Камерите ще следят за поведението на водача, което може да причини сериозни травми и дори смърт при евентуална катастрофа", коментира Хенрик Грин, старши вицепрезидент на Volvo, който е начело на отдела за изследвания и нови разработки.

Засега обаче остава тайна, по какъв начин ще работи системата. На теория, камерите ще "хващат" шофьорите, при които очите затворени или насочени встрани за продължителен период от време.

Снимки: Volvo

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    политически коректно е да се напише китайския производител на автомобилите волво ще вгражда асистент за предупреждение при заспиване която работи при други производители така че волво явно откриват душа с топла вода
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ха камери щели да следят шофьора и да викат полиция. Първо за да стане това, шофьора трябва да си купи сим карта, която да сложи в колата, не вярвам някой да е чак такъв ***, но дори да е колата ще трябва да звънне на 112, от там незнам как ще обясни на оператора, че водача е пиян и да осведоми полицията, че трябва да го арестува, да съобщи кординати и посока в която се движат, пълни глУпости. 2020г. Е след 9 месеца, да видим какво ще изкарат.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    много марки предлагат сигнализация при умора от доста време насам.. това надграждане е безмислено.
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    "Volvo ще спира пияните шофьори" - тия да вземат да се спрат малко... глупост след глупост измислят...