IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford съкрати хиляди в Европа, вдигна заплатата на шефа си до $18 млн.

Компанията е предложила доброволно напускане на 5000 работници в Германия и неуточнен брой в Англия

Ford ще съкрати 5000 работни места в заводите си в Германия плюс все още неизвестен брой във Великобритания, за да оздрави някак затъващите си европейски операции. В същото време компанията призна, че е увеличила възнаграждението на главния изпълнителен директор Джим Хакет с над 1.1 милиона долара. За 2018 година Хакет е получил общо 17.8 милиона долара като заплата, бонуси и компенсации в ценни книжа, срещу 16.7 милиона през 2017.

Джим Хакет, Ford

Джим Хакет е спечелил с над 1.1 милиона долара повече през 2018 спрямо 2017, независимо, че печалбата на Ford спадна наполовина

Главният принос на Хакет през последната година бе мащабният план за съкращения в европейския, азиатския и южноамериканския бизнес (на обща стойност 11 милиарда долара). Печалбата на гиганта се стопи наполовина най-вече заради представянето му извън северноамериканския пазар, където резултатите са все така силни.

В Европа Ford дава пряко работа на 53 000 души (и поне още толкова при поддоставчици, дилъри и пр.). От работниците 24 000 са в Германия, а 12 000 - във Великобритания. Вероятно до една трета от тях ще бъдат съкратени в хода на преструктрурирането. Освен това Хакет смята забележимо да ореже моделната гама на Ford Europe. Първа жертва на този план стана произвежданият в Германия миниван C-Max.

Ford C-Max

C-Max е от моделите, които ще отпаднат от гамата в Европа покрай плана за съкращаване на разходите на Хакет

От компанията потвърдиха, че са предложили споразумения за доброволно напускане на част от работниците си в Германия и САЩ. По-рано шефът на Ford за Европа Стивън Армстронг предупреди, че компанията ще прибегне и до "значително по-драматични" съкращения във Великобритания, ако страната напусне ЕС без споразумение за свободна търговия.

По съвпадение или нарочно, но плановете за съкращения бяха оповестени в същия ден, в който Ford публикува възнагражденията на водещите си шефове. Хакет е взел 1.3 милиона долара като заплата, 1 милион бонус, 10.3 милиона в ценни книжа и допълнителни 3.6 милиона от специалния насърчителен план на компанията.

 

 

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Шаран БГ ( преди 4 години )
    Оле-ле..... и тези ли преминават към демокрация ?
  • #8
    10 rate up comment 2 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    това си е стандартна практика в капиталистически корпорации - шефа е съкратил успешно хиляди хора - съответно е "спестил" в краткосрочен план на компанията милиони - и бива възнаграден подобаващо. Дали тези съкращения няма да изиграят лоша шега в бъдеще - това е сложен въпрос и вероятно не се гледа с толкова интерес, колкото сега на момента какво е положението.
  • #7
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Да чакаш здрав разум от корпорация, все едно дъжд в Сахара - случва се веднъж на около двайсет години.
  • #6
    10 rate up comment 3 rate down comment
    110 ( преди 5 години )
    Както каза един youtube блогър, американските компании и мениджъри гледат 1-2 тримесечия напред, те за това са на тоя хал, не виждат по далеч от носа си - важното акционерите да си приберат милионите. То хубави съкращваш модели *** накрая какво ще произвеждаш, емблеми ли. Очаквам форд да глътнат вода до няколко години.
  • #5
    6 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
  • #4
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Loco ( преди 5 години )
    И Ford, и GM никак не случиха със СЕО. Някакви търгаши са и този, и Мери Бера, търсят само високите маржове, всичко друго - под ножа. Но в един момент и щатския пазар ще влезе в криза, и тогава няма да има кой да ги измъкне другаде, защото ще са закрили или продали всичките си останали операции. Ford ще плачат за Алън Мълали, който ги спаси, за да го изгонят после
  • #3
    27 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    на другаря селски стопанин отдолу: това в БГ не е капитализъм и демокрация, а си е старата държавна сигурност и комунистическа номенклатура, любими на такива интелекти като тебе, които вече си правят каквото си искат, освободени дори от символичните ограничения на идеологията
  • #2
    19 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нали искахте капитализъм и демокрация! Ето това е то. Изхвърля хората на улицата, намалява печалбите с милиарди, но си вдига заплатата. Нещо подобно, като у нас. Народа изнемогва, затварят болници заради липса на пари, събираме капачки за трансплантации за нуждаещи се деца, защото държавата не дава, а в същото време дупутатите си вдигат заплатите, купуват нови служебни коли и опрощават 8 млн.на мюфтийството,което е финансирано директно от Турция и СА с дадени 4700 имота под наем.А сега де!
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    така е див капитализъм шефа каза айдеде пари нема действайте